Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Önkéntes szilenciumot vállalt Dévényi

2002.06.27. 10:48
Megkerestük telefonon Dévényi Tibor szórakoztatót, lemezlovast, akit nemrégiben arra kért fel Jánosi György ifjúsági és sportminiszter, hogy legyen tanácsadója a gyerekekkel kapcsolatos ügyekben. Dévényi csak óvatosan és szűkszavúan nyilatkozhatott, ugyanis megtiltották neki vagy megtiltotta magának, hogy beszéljen.
Dévényi Tibortól azt szerettük volna megtudni, hogy pontosan milyen tervekkel kápráztatta el a sportminisztert. Az is érdekelt volna minket, miért nyilatkozta az axel.hu internetes lapnak, hogy a netezők "társadalomképtelen, sunyi alakok".

- Jó napot kívánok, Tibor. Szegő Péter vagyok, az Indextől. A kinevezésével kapcsolatban lenne néhány kérdésem.

- Nem nyilatkozhatom, sajnos. Most kaptam a központból egy üzenetet, hogy csak az MTI-nek adhatok ki egy kommünikét ezzel kapcsolatban.

- De engem az is érdekelne, hogy miért tartja "társadalomképtelen, simlis alakoknak" az internetezőket. Ön így nyilatkozott egy internetes újságnak.

- Ez nem igaz, ilyet nem mondtam, itt valami félreértés lesz.

- Azt talán csak megmondja, hogy ki kérte önt hallgatásra.

- ...senki. Én magamat... Köszönöm szépen. Viszonthallásra.

***

A fent említett, az internetezőkre vonatkozó nyilatkozatot Dévényi tehát az Indexnek tagadta, bár még a tv2 reggeli műsorában elismerte azt.

A minisztérium elhatárolódik

Egy délelőtti fórumbejegyzés szerint elhatárolódott Dévényi Tibor kijelentésétől - a netezők "társadalomképtelen, sunyi alakok" - Ocsovai Tamás a GyISM gyermek-, és ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkára az Index politika fórumán. Mint írta, Dévényi véleménye egyáltalán nem tükrözi az államtitkárság álláspontját. Ocsovai ígéretet tett az ügy tisztázására is.

A minisztérium titkárságán az Indexnek megerősítették, hogy a fórumbejegyzés valóban a helyettes államtitkártól származik.

A minisztérium a Szabó József Jenő sajtófőnök által aláírt közleményben tudatja: A GYISM vezetése elhatárolódik a Dévényi Tibor televíziós személyiségnek tulajdonított, az internetezőket lebecsülő, becsmérlő kijelentéstől.

A közlemény szerint a GYISM az információs társadalom kibontakoztatásának híve, hivatalból is szorgalmazója annak, hogy az internet-hozzáférésben a lehető legteljesebb esélyegyenlőséget teremtsük meg. Fontosnak tartják az interaktivitást, a párbeszédet, a teljes körű véleményszabadságot is.

Drótmajom díj

Az Index politika fórumán a Micuember nevű törzstag meghirdette a Drótmajom-díjat. Szándéka szerint Drótmajom-díjat kaphat az a közszereplő, vagy más ismert ember, aki az internetezők közösségét sértegeti.

"Tágabb értelemben Drótmajom-díjra jelölhető esetleg minden olyan közszereplő, aki úgy általában az internettel és az információs társadalommal kapcsolatban valami méretes bunkóságot vagy feltűnően nagy hülyeséget ereszt el."

A díjalapító szerint a Drótmajom-díj egy kép lehetne, ami egy drótból készült majmot ábrázol. A "jutalmat" az erről szóló topicban nyújtanák át ünnepélyes keretek között.

A topicindító két nevet jelölt meg elő körben: Grespik Lászlót, az internetpatkányozásért, és Dévényi Tibort, a sunyizásért.