Ágnes
-5 °C
2 °C

Önkéntes szilenciumot vállalt Dévényi

2002.06.27. 10:48
Megkerestük telefonon Dévényi Tibor szórakoztatót, lemezlovast, akit nemrégiben arra kért fel Jánosi György ifjúsági és sportminiszter, hogy legyen tanácsadója a gyerekekkel kapcsolatos ügyekben. Dévényi csak óvatosan és szűkszavúan nyilatkozhatott, ugyanis megtiltották neki vagy megtiltotta magának, hogy beszéljen.
Dévényi Tibortól azt szerettük volna megtudni, hogy pontosan milyen tervekkel kápráztatta el a sportminisztert. Az is érdekelt volna minket, miért nyilatkozta az axel.hu internetes lapnak, hogy a netezők "társadalomképtelen, sunyi alakok".

- Jó napot kívánok, Tibor. Szegő Péter vagyok, az Indextől. A kinevezésével kapcsolatban lenne néhány kérdésem.

- Nem nyilatkozhatom, sajnos. Most kaptam a központból egy üzenetet, hogy csak az MTI-nek adhatok ki egy kommünikét ezzel kapcsolatban.

- De engem az is érdekelne, hogy miért tartja "társadalomképtelen, simlis alakoknak" az internetezőket. Ön így nyilatkozott egy internetes újságnak.

- Ez nem igaz, ilyet nem mondtam, itt valami félreértés lesz.

- Azt talán csak megmondja, hogy ki kérte önt hallgatásra.

- ...senki. Én magamat... Köszönöm szépen. Viszonthallásra.

***

A fent említett, az internetezőkre vonatkozó nyilatkozatot Dévényi tehát az Indexnek tagadta, bár még a tv2 reggeli műsorában elismerte azt.

A minisztérium elhatárolódik

Egy délelőtti fórumbejegyzés szerint elhatárolódott Dévényi Tibor kijelentésétől - a netezők "társadalomképtelen, sunyi alakok" - Ocsovai Tamás a GyISM gyermek-, és ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkára az Index politika fórumán. Mint írta, Dévényi véleménye egyáltalán nem tükrözi az államtitkárság álláspontját. Ocsovai ígéretet tett az ügy tisztázására is.

A minisztérium titkárságán az Indexnek megerősítették, hogy a fórumbejegyzés valóban a helyettes államtitkártól származik.

A minisztérium a Szabó József Jenő sajtófőnök által aláírt közleményben tudatja: A GYISM vezetése elhatárolódik a Dévényi Tibor televíziós személyiségnek tulajdonított, az internetezőket lebecsülő, becsmérlő kijelentéstől.

A közlemény szerint a GYISM az információs társadalom kibontakoztatásának híve, hivatalból is szorgalmazója annak, hogy az internet-hozzáférésben a lehető legteljesebb esélyegyenlőséget teremtsük meg. Fontosnak tartják az interaktivitást, a párbeszédet, a teljes körű véleményszabadságot is.

Drótmajom díj

Az Index politika fórumán a Micuember nevű törzstag meghirdette a Drótmajom-díjat. Szándéka szerint Drótmajom-díjat kaphat az a közszereplő, vagy más ismert ember, aki az internetezők közösségét sértegeti.

"Tágabb értelemben Drótmajom-díjra jelölhető esetleg minden olyan közszereplő, aki úgy általában az internettel és az információs társadalommal kapcsolatban valami méretes bunkóságot vagy feltűnően nagy hülyeséget ereszt el."

A díjalapító szerint a Drótmajom-díj egy kép lehetne, ami egy drótból készült majmot ábrázol. A "jutalmat" az erről szóló topicban nyújtanák át ünnepélyes keretek között.

A topicindító két nevet jelölt meg elő körben: Grespik Lászlót, az internetpatkányozásért, és Dévényi Tibort, a sunyizásért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!