Gusztáv
3 °C
6 °C

Figyelmen kívül hagyta az MDF-frakció a választmányi döntést

2004.09.06. 11:41
Az MDF-frakció hétfőn napirendjére sem vette az országos választmány vasárnapi döntéseit, amikben megvonta a bizalmat öt lakitelki képviselőtől, és megerősítette Herényi Károlyt a frakcióvezetői poszton. Dávid Ibolya pártelnök közölte, a frakción belül kialakult helyzetet illetően megvárják a parlament ügyrendi bizottságának állásfoglalását.
Délelőtt ült össze a Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportja Font Sándor vezetésével, akitől viszont a párt választmánya vasárnap megvonta a bizalmat.

Mélyen el kell gondolkodni

A lakiteleki 13-ak az országos választmány vasárnapi határozatának napirendre vételét leszavazták, illetve napirendre sem vették - mondta Herényi Károly frakcióvezető az ülést követően.

Az országos választmány vasárnap határozatában bizalmat szavazott Herényi Károly frakcióvezetőnek, és megvonta a bizalmat a frakció öt tagjától, Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László képviselőtől.

Herényi szerint mélyen el kell azon gondolkodni, milyen helyzet az, ha egy frakció, ami egy végrehajtó szerv, figyelmen kívül hagyja egy döntéshozó testület határozatát.

Az MDF országgyűlési képviselőiből álló a párt legutóbbi tisztújításait megkérdőjelező, és a pártelnököt, valamint a párt frakcióvezetőjét támadó Lakitelek munkacsoport a múlt héten megvonta a bizalmat Herényi Károly frakcióvezetőtől, és Font Sándort "állította a helyére". Előző nap az öt képviselőt - Balsai Istvánt, Font Sándort, Horváth Balázst, Kelemen Andrást, Szászfalvi Lászlót - Herényi egyszerűen kirakta a frakcióból. Vasárnap az MDF országos választmánya "elsöprő többséggel" "hitet tett" a Dávid Ibolyához lojális Herényi Károly frakcióvezető mellett - s elhatárolódott a Lakitelek-platformtól.

Jobboldali egypártrendszer

A "lakitelkiek" szembehelyezkedtek az MDF politikai irányvonalával, kísérletet tettek a pártszervezetek szétrombolására, s az EP-választáson sikeres demokrata fórumot szeretnék feláldozni a "jobboldali egypártrendszer oltárán" - olvasható a választmányi közleményében. A testület szerint a "lakitelkiek" puccsszerű lépésükkel, hogy Herényi Károly leváltását követően Font Sándort, a Lakitelek-platform szóvivőjét választották meg parlamenti frakcióvezetőnek, úgy léptek a nyilvánosság elé, mint az MDF "kibékíthetetlen belső ellenzéke".

A választmány vasárnap ultimátumot intézett a Lakitelek-platform másik nyolc képviselőjéhez, Balogh Lászlóhoz, Csampa Zsolthoz, Ékes Józsefhez, Fülöp Istvánhoz, Lezsák Sándorhoz, Németh Zsolthoz, Pichler Imréhez, Püski Andráshoz és Medgyasszay Lászlóhoz, hogy három napon belül tegyenek hűségnyilatkozatot Dávid Ibolyáék mellett "és hogy az MDF-képviselőcsoportban kívánnak -e maradni". Ellenkező esetben a választmány "tudomásul veszi, hogy politikai pályafutásukat nem az MDF képviselőjeként kívánják folytatni".

Dávid Ibolya szerint most nem az a legfontosabb kérdés, ki vezeti a képviselőcsoport ülését, hanem az, hogy milyen felszólalások legyenek a parlamentben. Hétfőn azt mondta, az MDF-frakción belül kialakult helyzetet illetően megvárják a parlament ügyrendi bizottságának hétfői állásfoglalását. Dávid Ibolya reményei szerint az MDF képviselőcsoportja egységes lesz abban, hogy az MDF egy párt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!