Pongrác
12 °C
23 °C

Demszky: Hibáztam

2004.08.16. 07:18
"Nincs okom a büszkeségre. Több olyan rossz döntést hoztam, több olyan nyilatkozatot tettem, amelyet nem kellett volna. Ezeket nagyon megbántam. Ami viszont a vagyoni helyzetemet illeti: nincs sem szégyellni-, sem titkolnivalóm" - nyilatkozta Demszky Gábor főpolgármester a Népszabadságnak. Mint mondta, "a hibás döntések oda vezettek, hogy azt a látszatot keltettem, mintha dzsentri típusú, nagyuras allűrökkel rendelkező politikus volnék". A főpolgármester ugyan elismeri, hogy hibázott, de nem mond le.
A főpolgármester a Népszabadság kérdésére elismerte, hogy nem büszke rá, hogy a napilapok címoldalára került gyorshajtás, majd bevont jogosítványa, a tornádó-előrejelzési baki, a horvátországi nyaralófelújítás és a sofőrös nyaralás miatt. Ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy bár a látszat az ellenkezőjéről győzte meg a sajtót, ő minden fillérrel el tud számolni, és ezt meg is tette, amikor fél évvel előre hozta vagyoni átvilágítását és azt minden mellékletével együtt felrakta az internetre.

Megcsappant a bizalom

Demszky elmondta, "a sajtónak az a feladata, hogy a politikus dolgainak utánamenjen, ebben semmi kivetnivalót nem látok". Ugyanakkor hozzátette, hogy újszerű ez a helyzet, mert az elmúlt tizennégy évben a sajtó elkényeztette. "Eddig minden választáson, amelyen elindultam, nyertem. Most először éreztem azt, mivel jár, ha ez a bizalom elvész vagy megcsappan".

Az interjúban a főpolgármester elismerte, hogy a bérelt terepjáró vagy egy sportegyesület lova - amelyet használ -, egy szépen felújított nyaralóval együtt azt a látszatot keltheti, mint ha a jövedelmét lényegesen meghaladó költekezést folytatna.

Szervilizmus vagy puszta jó szándék

Mint mondta, "hibáztam és tévedtem akkor is, amikor felelőtlenül a főváros cégétől, a Főkefétől béreltem terepjárót. Ezt nem engedhettem volna meg magamnak, nem lett volna szabad igénybe vennem egy fővárosi közcéget magáncélra".

Még akkor sem, ha abban a tudatban tettem, hogy ezért korrekt árat fizetek, hiszen megeshet, hogy szervilizmusból vagy puszta jó szándékból nem mindenben szabályszerűen járnak el, vagyis nem tisztán piaci árat szabnak meg. Egyértelmű a tanulság: ilyen szolgáltatást valóban csak a piacról, mindenféle függőségi viszony nélkül szabad csak igénybe venni".

Stresszhelyzet

Az okokat a főpolgármester, európa parlamenti képviselő abban látta, hogy fél évig tartó, intenzív, stresszes kampány után semmi más nem érdekelte, csak hogy végre együtt lehessen a családjával és nyaralni vigye őket. Mint mondta, "mivel nem volt jogosítványom, hivatali sofőrrel indultam az Isztriára. Ez is rossz döntés volt. Meg kellett volna várnom, amíg a feleségem ráér, és le tud bennünket vinni a nyaralóba".

Demszky elismerte, "a hibás döntések oda vezettek, hogy azt a látszatot keltettem, mintha dzsentri típusú, nagyuras allűrökkel rendelkező politikus volnék. Bár ezek az ügyek jogilag rendben vannak, a közvélemény rosszul fogadta őket. Megértem, hogy sokan csalódtak bennem. Nem mondhatok mást, mint hogy megpróbálom jóvátenni".

Nem bűn, csak hiba

Az SZDSZ-es politikus arra a kérdésre, hogy mit jelenthetett Kuncze Gábor pártelnök azon kijelentése, hogy a politikai ügyeknek politikai következményei szoktak lenni, úgy válaszolt, hogy minden bizonnyal azt, hogy csökkenni fog a támogatottsága. Mint mondta, "nincs olyan tisztségem a pártban, amellyel összefüggésben bármiféle felelősség felvethető volna. Nem az SZDSZ-nek, hanem a szélesebb közvéleménynek, a budapestieknek tartozom felelősséggel és elszámolással".

Arra a kérdésre, hogy nem fordult-e meg a fejében, hogy lemond, Demszky úgy felelt, hogy nem, mert "nem követtem el bűnt, hanem hibáztam. A választók fogják eldönteni két év múlva, hogy a hibámat addigra jóvá tudom-e tenni vagy sem". Mint mondta, 2006-ban immár ötödször ismét indulni fog a főpolgármesteri posztért.