Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Demszky szerint a szocialista jelölt nem rivális

2002.09.03. 15:29
Demszky Gábor főpolgármester bízik újraválasztásában akkor is, ha a szocialisták jelöltje nem lépne vissza a javára, ő ugyanis még az MSZP-s szavazók körében is háromszor népszerűbb, mint Gy. Németh Erzsébet. A szabad demokrata politikus ugyanakkor eltudná képzelni, hogy Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes legyen.
Demszky Gábor az MSZP belügyének tekinti, hogy a szocialisták elindítják vagy visszaléptetik főpolgármester-jelöltjüket, Gy. Németh Erzsébetet. A főváros szabad demokrata főpolgármestere kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: érez magában elég erőt ahhoz, hogy Gy. Németh Erzsébet visszalépése nélkül is le tudja győzni Schmitt Pált, a "Fidesz jelöltjét". (Azt, hogy a szocialista aspiráns nem lép vissza Kovács László MSZP-s pártelnök jelentette be a párt budapesti kampánynyitóján.)

Demszky el tudná képzelni egyik helyetteseként Gy. Némethet

Demszky Gábor beszámolt arról, hogy az MSZP vezetői a vele folytatott tanácskozáson megkérdezték tőle, elfogadná-e Gy. Németh Erzsébetet főpolgármester-helyettesnek, ő erre igennel felelt. Utalt arra, hogy a felmérések szerint az MSZP választói között háromszoros a támogatottsága Gy. Németh Erzsébetéhez képest.

Gy. Németh munkatárs, nem rivális

Demszky Gábor szerint a szocialisták nehéz helyzetben vannak, mert "nem tehetik meg, hogy ne állítsanak önálló jelöltet, de azt sem, hogy rosszul szerepeljenek egy ilyen fontos választáson". Kitért arra, hogy Gy. Németh Erzsébetet továbbra is munkatársának tekinti, hiszen nyolc éve együtt dolgozik vele a főváros érdekében. Kérdésre válaszolva leszögezte, akkor is lehet a fővárosban SZDSZ-MSZP-koalíció, ha Gy. Németh Erzsébet nem lép vissza.

A főpolgármester elismeréssel szólt arról, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök nem tekinti pártpolitikai kérdésnek az együttműködést a fővárossal. Demszky Gábor a főváros előtt álló legfontosabb kérdések közé sorolta a 4-es metró, a füstgázmosó és egy új Duna-híd megépítését.

"A budapestiek nem akarnak változást"

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy legfőbb riválisának Schmitt Pált tekinti, ugyanakkor közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva megjegyezte, hogy az emberek nem akarnak változást Budapesten. Demszky Gábor szerint a fővárosnak megvan a lehetősége arra, hogy "nagyobb sebességre váltson", de Schmitt Pál politikája "lassítást" jelentene. "A fővárosiaknak a lassítás és a gyorsítás között kell választaniuk" - fűzte hozzá.

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök a tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki pártok félrevezetik a választókat, ugyanis - a függetlenség hangoztatásával szemben - Schmitt Pált a háttérből a Fidesz "joystickkel" irányítja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?