Árpád
-2 °C
3 °C

Budapest Demszky szemével

2002.12.09. 08:36
A főpolgármester szívesen fotózza a Dunát, a VIII. kerületet, a piacokat és a középületeket. Fotóiból többször nyílt már kiállítás, most albumot tervez.
"Amikor még szociológusként dolgoztam, munkámmal kapcsolatban mindig csináltam képeket, többnyire szociálpolitikai, kisebbségi témákban" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Demszky Gábor.

A Duna szerelmese

A szabad demokrata főpolgármestert elmondása szerint most is foglalkoztatják ezek a kérdések, de szívesen fotózza Budapestet és főleg a Dunát. "Tervezek egy albumot a fővárosról, tablószerűen bemutatva az én szemszögemből a középületeket, a város emblematikus helyeit, különleges fényekben és megvilágításokban. Gyakran járom a várost, legutóbb a VIII. kerületet. Ilyenkor anomáliákról készítek felvételeket, szeméthegyről, csőtörésről vagy egyéb hibákról" - nyilatkozta Demszky a napilapnak. A képeket egy levélben elküldi az érintett vállalatoknak, akik ki is javítják ezeket a hibákat.

Amatőr

"Akárhová megyek, mindig van az autóban néhány fényképezőgép. Leginkább a Leica és Nikon márkájúakat használom, de több is van, mivel gyűjtöm a gépeket". Demszky csak filmre és fekete-fehér technikával dolgozik. Még édesapja tanította meg a fotózásra egy Practica gépen, s otthon nagyítottak. Foglalkozásából adódóan több olyan helyre eljut, ahová a fotósok csak nehezen, s "vissza is él" a helyzettel. Nyomon követte például, hogyan szedték szét és rakták össze a New York Palotát. "Amatőr fényképésznek tartom magam, de sokat tanulok a profiktól" - nyilatkozta az SZDSZ-es főpolgármester a Magyar Hírlapnak. Demszkynek már volt négy kisebb kiállítása, főleg roma témájú képekből. Legutóbb pedig Kapolcson lehetett megnézni a felvételeit.

Nincsenek gátlásai

"Nem igazán foglalkozom azzal, hogy mit szólnak ahhoz, ha egy protokolleseményen előkapom a gépet, ugyanis feladataimat mindig ellátom. Képeimet nem azért készítem, hogy másnap megjelenjenek az újságban. Rosszul érzem magam, ha nem alkothatok valamit. Legszívesebben írnék, de arra nincs idő, így hát fényképeket készítek" - vallott szenvedélyéről Demszky Gábor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?