Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Budapest Demszky szemével

2002.12.09. 08:36
A főpolgármester szívesen fotózza a Dunát, a VIII. kerületet, a piacokat és a középületeket. Fotóiból többször nyílt már kiállítás, most albumot tervez.
"Amikor még szociológusként dolgoztam, munkámmal kapcsolatban mindig csináltam képeket, többnyire szociálpolitikai, kisebbségi témákban" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Demszky Gábor.

A Duna szerelmese

A szabad demokrata főpolgármestert elmondása szerint most is foglalkoztatják ezek a kérdések, de szívesen fotózza Budapestet és főleg a Dunát. "Tervezek egy albumot a fővárosról, tablószerűen bemutatva az én szemszögemből a középületeket, a város emblematikus helyeit, különleges fényekben és megvilágításokban. Gyakran járom a várost, legutóbb a VIII. kerületet. Ilyenkor anomáliákról készítek felvételeket, szeméthegyről, csőtörésről vagy egyéb hibákról" - nyilatkozta Demszky a napilapnak. A képeket egy levélben elküldi az érintett vállalatoknak, akik ki is javítják ezeket a hibákat.

Amatőr

"Akárhová megyek, mindig van az autóban néhány fényképezőgép. Leginkább a Leica és Nikon márkájúakat használom, de több is van, mivel gyűjtöm a gépeket". Demszky csak filmre és fekete-fehér technikával dolgozik. Még édesapja tanította meg a fotózásra egy Practica gépen, s otthon nagyítottak. Foglalkozásából adódóan több olyan helyre eljut, ahová a fotósok csak nehezen, s "vissza is él" a helyzettel. Nyomon követte például, hogyan szedték szét és rakták össze a New York Palotát. "Amatőr fényképésznek tartom magam, de sokat tanulok a profiktól" - nyilatkozta az SZDSZ-es főpolgármester a Magyar Hírlapnak. Demszkynek már volt négy kisebb kiállítása, főleg roma témájú képekből. Legutóbb pedig Kapolcson lehetett megnézni a felvételeit.

Nincsenek gátlásai

"Nem igazán foglalkozom azzal, hogy mit szólnak ahhoz, ha egy protokolleseményen előkapom a gépet, ugyanis feladataimat mindig ellátom. Képeimet nem azért készítem, hogy másnap megjelenjenek az újságban. Rosszul érzem magam, ha nem alkothatok valamit. Legszívesebben írnék, de arra nincs idő, így hát fényképeket készítek" - vallott szenvedélyéről Demszky Gábor.