Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Dávid: A pénz a politika anyateje

2003.09.09. 18:23
Az MDF elnöke szerint a brókerbotrány "alapjaiban rengette meg a közbizalmat, a gazdasági és a politikai élet már amúgy is megtépázott jó hírébe, tisztaságába vetett hitet".
A magyar politikai életben olyannyira erőltetett kétpártiság a pénzről szól, a pénz a politika anyateje - nyilatkozta Dávid Ibolya a K&H brókercégénél történtek kivizsgálására az MDF által javasolt vizsgálóbizottság kapcsán.

"A választók át fognak lépni a politikán"

"Ha a politikusok úgy gondolják, hogy amit tesznek, azt a tisztesség, a felelősségtudat és a feladatok, a választók iránti elkötelezettség talaján teszik, akkor minél hamarabb be kell bizonyítaniuk, hogy ez valóban így is van" - közölte, hozzátéve: ma az általános közvélekedés a politikáról, a felelős politikusokról "már csak egy legyintés".

"Ha a politika nem lép, a választók fognak átlépni a politikán" - jelentette ki. Szerinte az ilyen hangulat mindig radikális politikai hangoknak kedvez.

Elérte-e a bűnügy a kormányt

Dávid Ibolya hangsúlyozta: a parlamenti vizsgálóbizottságnak célja ezért megkeresnie a K&H ügy politikai felelőseit - ha vannak ilyenek -, és megnevezni őket. Szavai szerint a vizsgálóbizottság feladata kideríteni, mióta és hogyan kerülhetett közpénz ilyen tranzakcióba, miért, milyen esetleges elvárás fejében érheti meg egy banknak, hogy politikusokat szerepeltessen VIP-listákon?

"A konkrét ügyben tudni kell, elérte-e ez a bűnügy a kormányt, mi volt a szerepe a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárnak - mondta. Hozzátette: "a 2003. július 20-i - P. H. nevű munkatárs - meghallgatási jegyzőkönyve szerint a külügyminiszternek, Kovács Lászlónak is volt kapcsolata Kulcsár Attila brókeres ügyeihez".

Az MDF elnöke szerint azt is tudni kell, hogyan és miért kapott diplomata útlevelet Kulcsár Attila? Más politikusok, országgyűlési képviselők, polgármesterek mi módon érintettek? Mi volt a szerepe a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ vezetőjének?

Álságos demokrácia

Dávid Ibolya szerint álságos az a demokrácia, ahol "egymásnak is elhiszik, de legalábbis nem firtatják", hogy választókörzetenként egymillió forintból lehet választási kampányt finanszírozni.

"Nem lehet, és szemérmesen senki nem kérdezi, miből telt vagy ki finanszírozta a sok százmilliós televízió-, rádió-, újság-, filmreklámokat, a plakátháborút, a szórólapokat, az országjárásokat, a sokmilliós választói leveleket, a roadshow-kat, az egyenruhát, a zenekarokat, és hosszan sorolhatnám" - mondta.

"A kétpártiság veszélye egyebek közt, hogy túlságosan megkönnyíti a politika és a pénz, nem mindig szalonképes összefonódását, ez valószínűsíthetően többek, ám nem a többség érdeke" - szögezte le Dávid Ibolya.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?