Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Dávid: A Fidesz ne avatkozzon be az MDF belügyeibe

2004.10.29. 18:41
Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke pénteken nyílt levélben szólította fel Orbán Viktort arra, hogy a volt miniszterelnök és a Fidesz ne avatkozzon be az MDF belügyeibe. Dávid szerint a lakitelkiek a Fidesz ügynökei, amit bizonyít az is, hogy az ellenzéki csoport stratégiai tanácsadója, Várhegyi Attila Orbán bizalmi embere.
"Felszólítom, hogy Ön és pártja hagyjon fel a Magyar Demokrata Fórum belügyeibe való beavatkozással!" - írta Dávid Ibolya az Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének címzett levélben. "Ha Orbán Viktor úgy véli, hogy a legtöbb szavazatot akkor szerzi pártjának, ha szembefordul a konzervatív értékekkel, ha "hadat üzen" a magántulajdonnak és a külföldi befektetőknek, és együttműködik a Munkáspárttal, akkor az az ő felelőssége" - olvasható a levélben.

Fideszes ügynökök

Dávid Ibolya hozzáteszi: "az azonban már a Magyar Demokrata Fórum ügye, ha egy párt kívülről, nemtelen eszközökkel próbálja tönkretenni". A Magyar Demokrata Fórum akár egyedül, akár szövetségben mindent megtesz a magyar konzervatív politika jövőjéért. Az MDF nélkül azonban a konzervatív politikának nincs jövője - mutat rá a pártelnök.

Dávid Ibolya szerint az MDF frakciója körül kialakult helyzet nem a demokrata fórum belső nézeteltéréseiről szól, hanem arról, hogy a többpárti parlamenti demokrácia alapjai megkérdőjelezhetőek-e. "Arról szól, hogy lehet-e egy helyzetével visszaélő maroknyi kisebbségnek - egy másik párt ügynökeiként - túszként kezelni saját pártját. Arról szól, hogy az Ön bizalmi embere, Várhegyi Attila stratégiai tanácsadója a Lakitelek Munkacsoportnak" - írja Dávid Ibolya, hozzátéve: "aki erővel akar pártot szerezni, ne csodálkozzon, ha kosarat kap".

A konzervatívok nem értik

Az elmúlt két évben kedvezőtlen folyamatok indultak meg a magyar politikában - fejti ki Dávid Ibolya, aki szerint a konzervativizmus sokkal inkább alkalmas a magyar nemzet jövőjének pozitív alakítására, mint a baloldali vagy liberális ideológiákon alapuló politikák. Dávid Ibolya kifejti: a jobboldali szavazók nem értik, hogy egy magát jobboldalinak valló párt miért folytat egyre inkább baloldali politikát.

"Nem értik, hogy az Ön pártja miért fordul szembe a magántulajdonnal, miért nem mond nemet a Parlamentben a baloldali kormány programjára, miért tűri meg sorai között és szellemi holdudvarában a kádári diktatúrával együttműködőket, és miért vállal közös akciókat a kommunista Munkáspárttal" - teszi hozzá.

Dávid szerint a Fidesz "számtalan esetben bojkottálta a jogállamiságot, a demokratikus intézményeket". Mint írja, a Fidesz "érthetetlen módon" akadályozta az új alkotmánybírák kinevezését, az Állami Számvevőszék alelnökeinek megválasztását, vagy a közszolgálati Duna TV új elnökének kijelölését, a Magyar Televízió kuratóriumának alakításakor pedig nem jelölt kurátorokat, s amikor az MDF élt a jogszabály adta jogával és kijelölte a megfelelő számú ellenzéki kurátort, "méltatlan támadások érték".

Kisgömböci logika

Dávid Ibolya levelében szól arról is: "a 15 éves magyar demokrácia történetében példátlan módon" a Fidesz képviselői több bizottságban megakadályozzák, hogy a Magyar Demokrata Fórumból kilépett vagy kizárt képviselők helyét újra a Magyar Demokrata Fórum politikáját képviselő politikusok töltsék be. "Egykori szövetségünk újraéledését nemcsak az Ön és pártjának újdonsült, a konzervatív elvekkel és értékekkel ellentétes politikai irányváltása akadályozza. Súlyosan antidemokratikus, és a konzervatív oldalt gyengítő politikának tartom azt, hogy Ön a Magyar Demokrata Fórum erőszakos megszüntetésére, beolvasztására, a kétpárti (MSZP-Fidesz-MPSZ) áldemokráciára törekszik" - írja Dávid Ibolya.

A Fidesz többször emlegette nyilvánosan, hogy stratégiai szövetségesként tekintenek a Magyar Demokrata Fórumra. "A valóságban ezzel szemben a "kis gömböci", azaz "aki nincs bennünk (a szövetségben), az ellenünk van" logika szerint bántak pártunkkal. A Békejobb kezdeményezés megsemmisítése a 2002-es választási vereséghez vezetett" - teszi hozzá.

"Az egypárti ellenzék megteremtése látványos kudarcot vallott 2004-ben", s a választók az európai parlamenti választásokon "egyértelművé tették: szükség van az önálló MDF-re" - állapítja meg Dávid Ibolya, aki szerint "a Fidesz vasöklei lecsapnak mindenkire, lejárató kampányt folytatnak mindenkivel szemben, aki az önálló MDF híve".

Lakitelek 1,5 milliót kapott a Fidesz alapítványától
A Fidesz pártalapítványa, a Matolcsy György elnökletével működő Polgári Magyarországért Alapítvány támogatja a Lezsák Sándor nevével fémjelzett Lakiteleki Népfőiskolai Alapítványt - értesült az Index szerdán. A szervezet honlapján közzétett támogatási lista szerint az MDF Dávid Ibolyával szembenálló szárnya számára emblematikus intézmény márciusban 1,5 millió forintot kapott a nagyobbik ellenzéki párttól.

A Lakitelek Munkacsoport és az MDF vezetése között már szerdán éleshangú szópárbaj alakult ki: a Fidesz választási győzelmének "küldetéses" megakadályozásával vádolta szerdán Dávid Ibolya MDF-es pártelnököt Font Sándor, a párt parlamenti frakciójából kizárt korábbi frakcióvezető-helyettes, a pártvezetés közleménye szerint a lakitelkiek viszont saját pártjuk helyett folyamatosan a Fidesz-MPSZ érdekeit szem előtt tartva politizálnak.