Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Előállították a hamis diákigazolvánnyal utazó nőt

2003.06.19. 13:47
Hamisított diákigazolvánnyal utazott egy fiatal sárbogárdi nő kedden a Dráva InterCityn. A vonatról Székesfehérvárnál leszállították, és gyanúsítottként előállították. Akár egy év felfüggesztett szabadságvesztésre is ítélhetik.
A Magyar Államvasutak szúrópróbaszerűen kezdte ellenőrizni a diákigazolványok érvényességét, írta az Index egy hónappal ezelőtt, amikor a Békéscsaba--Budapest vasútvonalon a jegyvizsgálók nemcsak a jegyek érvényességét, valamint a kedvezményekre való jogosultságot ellenőrizték, hanem egybevetették a diákigazolványon szereplő intézmény nevét a félévenként cserélődő hologramos bélyeg kódszámával.

Feketepiacon vásárolt

Legutóbb Fejér megyében, a Dráva InterCityn bukott le egy fiatal hölgy, akit a székesfehérvári vasútállomáson leszállítottak a vonatról, és gyanúsítottként előállítottak. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy a sárbogárdi nő tanulói jogviszonya korábban megszűnt, diákigazolványát azonban nem adta le. Érvényesítő matricát a gyanú szerint a feketepiacon vásárolt. Ilyen hologramos bélyeghez egyébként hat-hétezer forintért lehet hozzájutni.

A csalást a gyanúsított is elismerte, ennek ellenére szakértő is vizsgálja a diákigazolványt. A hamisított hologram adatai központi adatbázisba kerülnek, mert vélhetően más is vásárolt ilyet. A sajtóreferens elmondta, hogy ez nem egyedi eset, Fejér megyében havonta fordul elő hasonló.

Akár egy év felfüggesztett

Akit tetten érnek, annak a teljes áru menetjegy megváltásán felül négyezer forint büntetést kell fizetnie, valamint számíthat a vasúti rendőrség feljelentésére. A hivatalos okmánnyal való visszaélés akár egy év felfüggesztett szabadságvesztésbe is kerülhet.