Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A magyar diák Angliában tanulna, a németeknél dolgozna

2005.06.29. 13:35
A középiskolások 76 százalékának nincs nyelvvizsgája, az országos átlagból kiugrik Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol a diákok 34 százalékának van papírja nyelvtudásról, áll a FISZ felmérésében. Megcsappant a külföldre tanulni vagy dolgozni vágyók száma.
A középiskolások külföldi munkavállalási és továbbtanulási terveit vizsgálta a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ).

A kutatásban idén 27 729, 16 és 18 év közötti diák vett részt. A nyelvtudást firtató kérdésekre igen eltérő válaszok érkeztek. Kiderült, hogy a középiskolások 76 százalékának nincs nyelvvizsgája. Akinek van, az angol, vagy német középfokút tett le. Érdekes az is, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei diákok 34 százalékának van nyelvtudást igazoló papírja, ami országos szinten is kiemelkedő adat, ez a szám ugyanis például Pest megyében 15 százalék, az ország többi részén pedig még kevesebb. A nemek közti eltérés annyiban játszik szerepet, hogy míg a fiúk angol, addig a lányok inkább a német nyelv felé húznak. A FISZ vizsgálta a pályánkénti megoszlást is. A katonának készülő fiatalok közt volt a legalacsonyabb a száma azoknak, akik szeretnének nyelvvizsgát tenni, míg az orvosi szakokra jelentkezőknél volt ez a mutató a legmagasabb.

A tavalyi országos kutatásban a diákok 97 százaléka mondta azt, hogy szívesen menne külföldre tanulni vagy dolgozni, ezeket idén már csak a megkérdezettek fele tervezi. Ha a tanulást vizsgáljuk a legszimpatikusabb célpont Anglia, majd Németország, az Egyesült Államok és Ausztria következik. Ha munkáról lenne szó, akkor a legtöbben inkább Németországot sorolták az első helyre.

Pár hónapos, vagy akár éves tanulást az orvosok, bölcsészek, és jogon tovább tanulók terveznek; a katonai pályát választók itt is passzívabbnak mutatkoztak. Összességében a diákok többsége tájékozott az unión belüli továbbtanulási lehetőségekről, de legalábbis már halott róluk.