Mátyás
-6 °C
1 °C

Szemináriumi helyekkel kereskednek a főiskolások

2004.08.24. 14:21
Sok főiskolán nagy nehézséget okoz bejutni a zsúfolt gyakorlati órákra, így egyes intézményekben új iparág ütötte fel a fejét. A szemfüles, gyors diákok betöltik a helyeket, majd visszamondják a jelentkezést, és jó pénzért átadják a helyet lassúbb társaiknak -derül ki az Inforádió anyagából.
Szemináriumi helyekkel üzletelnek a diákok egyes főiskolákon, adta hírül az InfoRádió. A gyakorlati órákra nagyon nehéz bejutni, így a rámenősebb diákok gyorsan betöltik a listákat, majd eladják a sebtiben megszerzett helyeket lassabb társaiknak. Az üzleti érzékkel rendelkező diákok emiatt kétszer-háromszor több tárgyat vesznek fel, mint amennyire szükségük van, kitúrva a korlátozott létszámú gyakorlati órákról a többieket.

"Mivel ezekre az órákra interneten keresztül kell jelentkezni, az élelmesebb, gyorsabb hallgatók feliratkoznak olyan órákra is, amelyeket esetleg már elvégeztek. Felveszik a krediteket, és ezeket később pénzért adják át szaktársaiknak" - mondta Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségi tagja, aki az előző szemeszterben hallott először erről a jelenségről, de akkor nem tulajdonított nagy jelentőséget neki. Elmondta, nem egy általánosan elterjedt szokásról van szó, de azért még az órafelvételi időszak előtt megvizsgálják a kérdést, bevonva az intézmények hallgatói önkormányzatait is.

Szerinte a szemináriumi helyekkel való üzérkedést a számítógépes rendszerek teszik lehetővé, amelyeken át névtelenül is jelentkezhetnek a diákok.

Rövidre zárják

Bár gyakran megfordul a tanintézményekben, nem találkozott a jelenséggel Mang Béla, az Oktatási Minisztérium felsőoktatási helyettes államtitkára. Az InfoRádiónak elmondta, a minisztériumhoz sem érkezett hivatalos megkeresés az ügyben.

"A kreditrendszer bevezetését éppen azért húztuk el egy évvel, hogy fel tudjunk készülni informatikai háttérrel, így ma jellemzően auditált szoftverek azok, amelyek a hallgatók ügyeit, köztük a kreditteljesítményeket is rögzítik" - fogalmazott. Hozzátette, a kisebb főiskolákon előfordulnak saját fejlesztésű, még nem auditált rendszerek.

Mang ígéretet tett, a HÖOK-kal karöltve "rövidre zárják" ezt a kérdést, és vizsgálatot tartanak az érintett intézményben vagy intézményekben.