Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Országos tüntetés helyett utcai fórum és aláírásgyűjtés a tandíj ellen

2006.09.21. 13:56
Nyílt vitával, performanszokkal hirdet békés utcai tüntetést és fórumot a tandíjról és a felsőoktatás átalakításáról a Hallgatói Hálózat nevű önszerveződő csoport. Debrecenben az egyetem előtt aláírásokat gyűjtenek, mert nem szeretnék, hogy a HÖOK által lemondott tandíjellenes tüntetés miatt elterelődne a figyelem a diákokat érintő kérdésekről.

A Hallgatói Hálózat nevű önszerveződő csoport csütörtök délután háromra erőszakmentes tüntetést és vitafórumot hirdetett meg Budapesten az Alkotmány utca és a Nagy Ignác utca sarkán. A téma a felsőoktatás átalakulása és azon belül természetesen a tandíj lesz.

Nincs tagság, nincs szervezet

A tervek szerint az összejövetelen mindenki elmondhatja véleményét, vitatémákat javasolhat, de mondhat verseket vagy előadhat performanszokat is. A diákok délután ötkor az Erzsébet téri Gödörhöz sétálnak, s ott folytatják a vitát.

A Hallgatói Hálózat nem szervezet, nincs tagsága, elnöksége, szóvivője. A hierarchiamentes önszerveződés az ország különböző egyetemein Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Győrben indult.

A Hallgatói Hálózat kedden az ELTE épületeiben akart fórumot tartani, a dékán azonban rendkívüli szünetet rendelt el a Trefort kerti és az Ajtósi Dürer sori kampuszokon és bezáratta az épületeket. Hasonló történt szerdán is, akkor az ELTE lágymányosi kampuszát zárták be, tartva a diák-összejöveteltől.

Októberben újra kezdik

Az egyetemi diákságot hivatalosan képviselő Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége korábban erre a napra hirdette meg országos tüntetését a tandíj bevezetése ellen. A szervezet az utcai zavargások miatt úgy döntött, a provokációk elkerülése és a hallgatók biztonsága érdekében nem tartja meg a tömegtüntetést.

A HÖOK két hetet adott a kormánynak arra, hogy vonja vissza a tandíjról szóló részt a felsőoktatási törvény módosításából. Ellenkező esetben októberben tüntetést helyezett kilátásba. Hiller István oktatási miniszter többször egyértelművé tette: a kormány kitart a tandíj bevezetése mellett.

Csütörtökön Debrecenben egyetemi hallgatók aláírásokat kezdtek gyűjteni a tandíj bevezetése ellen. Az egyetem előtti parkban diákok gyülekeztek, s egyikük azt mondta az MTI tudósítójának: a lemondott demonstráció miatt nem szeretnék, ha elterelődne a figyelem a tandíj befizetésének kérdéséről, ezért indították akciójukat.