Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Országos tüntetés helyett utcai fórum és aláírásgyűjtés a tandíj ellen

2006.09.21. 13:56
Nyílt vitával, performanszokkal hirdet békés utcai tüntetést és fórumot a tandíjról és a felsőoktatás átalakításáról a Hallgatói Hálózat nevű önszerveződő csoport. Debrecenben az egyetem előtt aláírásokat gyűjtenek, mert nem szeretnék, hogy a HÖOK által lemondott tandíjellenes tüntetés miatt elterelődne a figyelem a diákokat érintő kérdésekről.

A Hallgatói Hálózat nevű önszerveződő csoport csütörtök délután háromra erőszakmentes tüntetést és vitafórumot hirdetett meg Budapesten az Alkotmány utca és a Nagy Ignác utca sarkán. A téma a felsőoktatás átalakulása és azon belül természetesen a tandíj lesz.

Nincs tagság, nincs szervezet

A tervek szerint az összejövetelen mindenki elmondhatja véleményét, vitatémákat javasolhat, de mondhat verseket vagy előadhat performanszokat is. A diákok délután ötkor az Erzsébet téri Gödörhöz sétálnak, s ott folytatják a vitát.

A Hallgatói Hálózat nem szervezet, nincs tagsága, elnöksége, szóvivője. A hierarchiamentes önszerveződés az ország különböző egyetemein Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Győrben indult.

A Hallgatói Hálózat kedden az ELTE épületeiben akart fórumot tartani, a dékán azonban rendkívüli szünetet rendelt el a Trefort kerti és az Ajtósi Dürer sori kampuszokon és bezáratta az épületeket. Hasonló történt szerdán is, akkor az ELTE lágymányosi kampuszát zárták be, tartva a diák-összejöveteltől.

Októberben újra kezdik

Az egyetemi diákságot hivatalosan képviselő Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége korábban erre a napra hirdette meg országos tüntetését a tandíj bevezetése ellen. A szervezet az utcai zavargások miatt úgy döntött, a provokációk elkerülése és a hallgatók biztonsága érdekében nem tartja meg a tömegtüntetést.

A HÖOK két hetet adott a kormánynak arra, hogy vonja vissza a tandíjról szóló részt a felsőoktatási törvény módosításából. Ellenkező esetben októberben tüntetést helyezett kilátásba. Hiller István oktatási miniszter többször egyértelművé tette: a kormány kitart a tandíj bevezetése mellett.

Csütörtökön Debrecenben egyetemi hallgatók aláírásokat kezdtek gyűjteni a tandíj bevezetése ellen. Az egyetem előtti parkban diákok gyülekeztek, s egyikük azt mondta az MTI tudósítójának: a lemondott demonstráció miatt nem szeretnék, ha elterelődne a figyelem a tandíj befizetésének kérdéséről, ezért indították akciójukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!