Valér
2 °C
8 °C

Behajtókat küldhetnek 57 diákhiteleshez

2004.05.07. 08:34
Mintegy félszáz diák fejenként legföljebb 350 ezer forinttal és a kamatokkal tartozik a Diákhitel Rt-nek. A hitelező előbb felmondólevelet küldött a volt diákoknak, majd átadták adataikat az adóhatóságnak.
A többszöri felszólítás és a felmondólevél ellenére még mindig nem törlesztette adósságát a Diákhitel Központnak 57 egykori hallgató: adataikat ezért a Diákhitel Rt. behajtás céljából átadja az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak - értesült a Népszabadság.

A napokban a Diákhitel Központ Rt. 120, már törlesztő szakban lévő ügyfele számára postázta - a vonatkozó rendelkezésekre hivatkozva - a diákhitel-szerzõdést felmondó levelét. Az érintettek a korábban kiküldött utolsó felszólításra sem rendezték tartozásukat, és törlesztő részlet hátralékuk már meghaladta a kötelezően felmondással járó, jogszabályban előírt mértéket.

A szerződés felmondásának kézhezvétele után az egykori diáknak 8 napjuk volt arra, hogy immár nem csak a törlesztő részlet hátralékát, hanem a felmondás következtében a teljes, kamatokkal növelt tartozását egy összegben átutalják.

Ötvenen végül visszafizették adósságukat. Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint legföljebb 350 ezer forintról és a kamatokról volt szó. Különféle indokokat hoztak föl mentségükre 13-an, ezeket jelenleg vizsgálja a Diákhitel Központ. Őri András azt mondja: a jogszabály nem ad túl sok mérlegelési lehetőséget, így valószínűleg további hallgatók adatai "landolnak" majd az adóhatóságnál.

Nincs több hitel

A többiek adatait a hitelező átadja az Állami Adóhatóságnak behajtás céljából. A behajtáson túl még a Bankközi Adós-, és Hitelinformációs Rendszer (BAR) nyilvántartásába is bekerülnek az adatok, melynek következtében Magyarországon jó ideig semmiféle hitelhez sem juthatnak hozzá az ebben érintettek.

Idén a minimálbér emelkedése miatt az eddigi havi 3000 forintról havi 3180 forintra emelkedett a törlesztőrészlet.