Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyoldalúan módosítaná szabályzatát a Diákhitel Rt.

2002.06.14. 11:52
A Diákhitel Rt. egyik üzletszabály-módosításával akarja elérni, hogy a jövőben szabályzatát egyoldalúan megváltoztathassa. Amelyik diák nem fogadja el a változtatást, egy összegben visszafizetheti a teljes tartozását, különben az adóhatósággal gyűlik meg a baja. Közben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot kezdeményezett: nem sérti-e diákok szabad bankválasztási jogát, hogy csak az kaphat hitelt, aki a Postabanknál vezet számlát.
A Diákhitel (DHK) Rt. május 21-én kiadott egy üzletszabály-módosítást, mely többek között megváltoztatná a jelenlegi szabályzat 73. pontját. Eszerint a DHK Rt. egyoldalúan, bármikor módosíthatja szabályzatát.

Visszafizetés egy összegben

Ha valaki nem fogadja el a módosításokat, akkor 15 napon belül jelezheti ezt a DHK Rt.-nek. Ezután - a Diákhitel Rt. szerint - az ügyfél a szerződést felbonthatja, a diákok szerint viszont a hitelező fogja felbontani a szerződést. Ez pedig azt jelenti, hogy az egész addig felhalmozott diákhitel-tartozást egy összegben vissza kell fizetni, máskülönben az adóhatóság hajtja be. (67. pont)

Egy a szerkesztőségünkbe is eljuttatott levél szerzője úgy véli, hogy "megint a diákokkal babráltak ki". A jelenlegi, tehát a még érvényben lévő szabályzat 73. pontja szerint ugyanis ha a hitelfelvevő nem fogadja el a módosításokat, és erről a módosítás nyilvánosságra hozatala után 60 napon belül írásban nyilatkozik, akkor rá nem lesznek érvényesek a módosítások, azaz semmilyen következmény nincs.

Ne fogadjátok el!

A diákok körében is terjesztett levél arra hívja fel a figyelmet, hogy a két verzió közötti különbség egyértelmű. Az ismeretlen levélíró "mindenkinek nagyon javasolja, hogy nyilatkozzon: nem fogadja el a kiadott módosításokat, és sürgősen értesítse minden érintett ismerőset". Őri András, a Diákhitel Rt. kommunikációs igazgatója szerint ez a reakció félreértésen alapul, mivel a módosított szabályzatban nem az szerepel, hogy a Diákhitel Rt. bont szerződést, hanem az, hogy "a hitelfelvevő a kölcsönszerződést 60 napos felmondási idővel rendes felmondással megszüntetheti".

A módosításokat május 21-én adták ki, még a jelenlegi üzletszabályzat van érvényben. A Diákhitel Rt. honlapján az olvasható, hogy a módosítás szövegét a Magyar Nemzet és a Népszabadság június 1-i számában közölték, vagyis a diákok augusztus elejéig élhetnek kifogással. A most felvételizőkre már a módosított szabályzat lesz érvényes.

- Amikor tavaly szeptemberben, a legjobbnak látszó nemzetközi mintákra építve létrehoztuk ezt az új rendszert, nem tudhattuk, hogy a gyakorlati működés tapasztalatai alapján változtatásokra lesz szükség - mondta az Index kérdésére Őri András. Csupán arról van szó, hogy a gyakorlat szerint túl hosszú volt a 60 napos határidő, ezért csökkentettük 15-re. Az egyoldalú módosítás lehetősége pedig nem jelenti azt, hogy az ügyfél kiszolgáltatottabb lesz; ez így működik majdnem minden pénzintézet esetében, ez a nemzetközi gyakorlat, aggodalomra tehát nincs ok.

- A módosítás után sem változtathatóak meg a hitelrendszer legfontosabb elemei – tette hozzá Őri, aki szerint a diákság egy csoportja túlreagálta a változásokat. – Ugyanis például a kamat mértékét, az összeghatárokat, a törlesztési feltételeket egy magasabb, a kormány által elfogadott rendelkezés szabályozza.

Sokasodnak

A Diákhitel Rt. legfrissebb közleménye szerint egyébként újabb 2139 hallgató csatlakozott a diákhitelt igénylő egyetemi-, főiskolai hallgatók táborához. Így velük együtt - a 2001/2002 tanév utolsó diákhitel folyósítási napján, június 14-én 85 ezer 438 hallgató (a jogosultak 26,34 százaléka) rendelkezik diákhitel szerződéssel.

Tovább nőtt az egyösszegű kifizetést igénylők száma is: az esedékes határidőig 537 új érvényes kérelem érkezett a Diákhitel Rt-hez. Az e félévtől megnyíló egyösszegű folyósítási lehetőséggel összesen 18 ezer 964 hallgató (a szerződéssel rendelkezők 22 százaléka) élt eddig.

Most, június 14-én folyósított összeg 1,4 milliárd forint volt, így a hazai hallgatói hitelezés első tanulmányi évében összesen 15,1 milliárd forint került a diákhitelt igénylő hallgatók bankszámlájára.

Versenyben
A Népszabadság pénteki számában arról közöl cikket: sérti a diákok szabad bankválasztási jogát az, hogy csak a Postabanknál történt számlanyitás esetén vehetik fel a kedvezményes hallgatói kölcsönt. Ezt az állampolgári jogok biztosa mondta ki, de korábban több szakértő is jelezte. Az ügyet a versenyhivatal ebben a hónapban tárgyalja.

Őri András a szabad bankválasztási jog esetleges csorbulásával kapcsolatban az Indexnek azt mondta: egyelőre nem változtatnak a gyakorlaton, mivel ehhez tulajdonosi döntés szükséges, és meg kívánják várni, hogyan határoz ügyükben a Gazdasági Versenyhivatal. - Természetesen úgy készülünk, hogy a versenyhivatal bármilyen döntése esetén a lehető leghamarabb elvégezhessük a módosításokat.