Judit
2 °C
7 °C

Megemelné és kiterjesztené a diákhitelt a Fidesz

2002.12.13. 14:40
A Fidesz kezdeményezi, hogy jövő év szeptemberétől 30 ezer forint legyen a diákhitel összege. Az ellenzéki párt törvényjavaslatot nyújt be a diákhitelről - jelentette be Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter, a Fidesz frakcióvezető-helyettese pénteken.
A Fidesz-frakció még ebben az évben törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé annak érdekében, hogy a diákhitelrendszer törvényi szintre emelkedjék.

Pokorni Zoltán, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: azért nyújtanak be a témában törvényjavaslatot a parlamentnek, mert a diákhitelrendszer, amely szerinte nagyságában eléri majd a nyugdíjrendszert, hosszú távú és stabil működése megköveteli ezt. A javaslat célja, hogy törvényi szinten garantálja a diákhitel alappilléreit.

Havi 30 ezer

A Fidesz kezdeményezi azt is, hogy 2003 szeptemberétől a diákhitel összege havi 30 ezer forint legyen, 2004-től pedig az emelésről a mindenkori költségvetés rendelkezzen.

Pokorni Zoltán a javaslatról szólva elmondta, hogy az kiterjesztené a diákhitelrendszer intézményét a középiskolákban tanulói jogviszonnyal rendelkezőkre, az akkreditált felsőfokú szakképzésben résztvevőkre és a doktorandusz hallgatókra is.

Azt is el kívánják érni, hogy a GYES és a GYED idején igénybe vehető kamattámogatás a gyermekágyi segély idején is járjon a diákhitelt igénybe vevőknek.

A Fidesz törvényjavaslata módosítaná az adózás rendjéről és a privatizációról szóló jogszabályokat is. Pokorni Zoltán elmondta, hogy az adózás rendjéről szóló törvény legutóbbi módosításakor a jogszabályból kikerültek a diákhitel visszafizetését garantáló rendelkezések.

Nem tolongtak a bankok

November végén öt bank jelentkezett a Diákhitel Központ Rt. felhívására. A cég arra kérte a pénzintézeteket: amennyiben érdekli őket a diákhitel, jelezzék, valamint azt is, milyen konstrukcióban tudnák azt elképzelni. A munkához nem párosul állami támogatás, a bankoknak az ígéretesnek vélt egyetemista ügyfelek megszerzéséért érdemes felvállalniuk a tevékenységet.

A korábban is folyamatos érdeklődést mutató OTP és Postabank mellett - ez utóbbi a Magyar Postával karöltve pályázott - a CIB, a Kereskedelmi és Hitelbank és a Magyar Külkereskedelmi Bank jelezte, hogy válaszolt a Diákhitel Központ (DK) Rt. felhívására. A Diákhitel Rt. minden kereskedelmi banknak és hitelintézeti jogosítványokkal rendelkező takarékszövetkezetnek megküldte azt a felhívást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?