Bernadett
0 °C
4 °C

A bankszövetség is kritizálja a diákhitelrendszert

2001.09.04. 18:08
A Magyar Bankszövetség Elnöksége a diákhitel-konstrukcióra vonatkozó szabályok megváltoztatására tett javaslatot Varga Mihály pénzügyminiszterhez írott levelében. A testület hétfőn tárgyalta a diákhitel-konstrukciót, s banki vezető jogászok által készített elemzés alapján úgy ítélte meg, hogy a kialakított konstrukció súlyosan sérti a versenysemlegesség elvét.
A bankszövetség kezdeményezi a Pénzügyminisztériumnál a szabályozás megváltoztatását, úgy hogy a Diákhitel Központ Rt. eredeti tulajdonviszonyainak visszaállítása mellett a diákhitel igénybevevője szabadon választhassa meg, hogy melyik kereskedelmi banknál vezetett bankszámlájára kívánja a hitel folyósítását. A Bankszövetség javasolja azt is, hogy a bankok - a versenyjogi szabályok megtartásával - köthessenek a Diákhitel Központ Rt.-vel megállapodást arra, hogy a hitelnyújtást és a kapcsolódó szolgáltatásokat a Diákhitel Központ ügynökeiként végzik.

A brit tanácsadók sem támogatták
Augusztus közepén lemondott a diákhitel program két brit tanácsadója, mert nem értett egyet azzal, hogy kormány ideiglenesen átvállalja a kamatok egy részét. Véleményük szerint az intézkedés csökkenteni fogja a hitelekre rendelkezésre álló összegeket, illetve a költségvetésnek is problémát okozhat. A brit szakértők azt állították, hogy az eredeti tervek megvalósítása esetén a diákhitelprogram a legjobb lehetett volna a világon, így azonban nem fogja elérni tervezett célját.
A szövetség szorgalmazza, hogy a kereskedelmi bankok normatív állami támogatás mellett saját forrásaik terhére nyújthassanak diákhitelt, ezzel is csökkentve az államra terhelődő költségeket. Az elnökségi ülésen megvitatott elemzés szerint a rendszer átláthatatlan, a szabályozásból nem egyértelmű a Diákhitel Központ Rt. forrás szerzésének módja, s az sem, hogy a két tanévre a kormány által átvállalt működési költségek és kockázati felár hogyan kerülnek megtérítésre. A konstrukció jelenlegi formájában nyilvánvalóan veszteséges, ezért világosan be kell mutatni, hogy ezt a veszteséget hosszú távon milyen forrásból, milyen formában, ki fedezi.

A Bankszövetség úgy értékelte, hogy a szabályozás sérti az érintett kereskedelmi bankok, s közvetve a banki közösség érdekeit, mivel a bankok - más államilag támogatott kölcsönformáktól eltérően - normatív támogatás mellett, egymással versenyezve nem vehetnek részt a diákhitel folyósításában, és így egy meghatározott ügyfélkörben egyetlen bank monopolhelyzetbe kerül. A kialakított rendszer a diákoknak sem előnyös, hiszen nem biztosítja, hogy hosszú távon a diákhitel forrása a piacon elérhető legolcsóbb forrás legyen.