Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Az MFB-é lesz a diákhitelezés

2001.10.01. 16:50
Működése rövid ideje alatt immáron másodszor vált tulajdonost a Diákhitel Központ Rt., mely a diákhitel folyósítására jött létre. A céget elsőként az Oktatási Minisztérium tulajdonolta, majd a kabinet döntése nyomán a Postabank vette át az irányítást, Stumpf István kancelláriaminiszter legújabb döntése értelmében pedig a Magyar Fejlesztési Bank kezébe kerülhet a cég kétharmada. A tulajdonosváltás kapcsán kiderült, az MFB 15 milliárdos hitelkihelyezése a garancia a hitelek októberi folyósításának, vagyis eddig nem volt biztosíték a hitelnyújtásra.
Két héten belül a Diákhitel Központ Rt. többségi tulajdonosa a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) lehet. Az MFB kétmilliárd forintos tőkeemeléssel veszi át a Postabanktól az irányítást, és hamarosan 15 milliárd forintos kölcsönt helyez ki a céghez, ezzel biztosítva a diákhitelek októberi folyósítását.

Előbb a kamatokról folyt a vita

A részvénytársaságot még Pokorni Zoltán minisztersége idején hozta létre a kormány 570 millió forintos alaptőkével. Az első konstrukció alapján a diákok piaci áron, évi 14,8 százalékos kamattal juthattak volna hozzá a lehetőséghez. Az ellenzék nyomására azonban 9,5 százalékban maximalizálta a kabinet a hitel idei kamatait.

A Postabank is olcsóbb hitelt ígér

Az Oktatási Minisztérium tulajdonából megalakulás után nem sokkal a Postabankhoz került a cég, mely könyv szerinti értéken, vagyis 570 millió forintért jutott hozzá a központhoz. Az Indexnek Tállai András, a PM politikai államtitkára a váltás előtt úgy nyilatkozott: a Postabank "képbe kerülése" nem jelenti majd azt, hogy kizárólag az ennél a banknál vezetett számlára utalható a pénz. Később azonban kiderült: ez mégis a Postabank privilégiumát jelenti majd. Tállai akkor azt is kijelentette: a Postabank beszállása azt szolgálja, hogy még olcsóbbá tegye a konstrukciót, mert az állami pénzintézet olcsóbban nyújthat hitelt, mint a kereskedelmi bankok.

Egy százalékból gazdálkodhat a cég

A Magyar Fejlesztési Bank két héten belüli megjelenése a Diákhitel Központ Rt.-ben újra azt szolgálja, hogy olcsóbbá tegye a hitelszerzést - olvasható az MFB sajtóanyagában. Ebből kiderül: az MFB 8,5 százalékos kamattal adja majd a hitelt a központnak, mely egy százalékkal drágábban, 9,5 százalékért adhatja tovább a pénzeket a diákoknak. Ez azt jelenti, hogy cégnek ebből az egyszázaléknyi összegből kel finanszíroznia a működést a korábban tervezett három százalék helyett.

Az MFB 15 milliárdja kell az induláshoz

Az MFB a cég kétharmadát, míg az eddigi tulajdonos Postabank az egyharmadát birtokolja a jövőben. A tájékoztatás szerint az MFB 15 milliárd forintos hitelt helyez ki a Diákhitel Rt.-hez, ezzel biztosítva a hitel októberi folyósítását. Az Index információi szerint az MFB szerepvállalása nélkül nem volna mód a beígért, és a Happy End Kft. által reklámozott hitel kifizetésére, mivel a Postabanknak nincsen szabad forrása a milliárdos összegek finanszírozására.