Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyszerűbb lesz diákhitelt igényelni

2002.12.20. 15:20
Január 1-től a diákhitel-rendszer egyszerűbbé, jobban átláthatóvá, a hitelfelvevők számára pedig előnyösebbé válik - közölte Csillag Tamás, a Diákhitel Központ Rt. vezérigazgatója. Alapvető változás, hogy januártól nem a munkáltató vonja le a törlesztő részleteket.
A kormány közelmúltbeli döntése alapján a pályakezdőknek a törlesztés első két évében a mindenkori minimálbér hat százalékát kell befizetniük. Ezt követően a havi törlesztő részlet a két évvel azelőtt bevallott éves jövedelem átlagának hat százaléka lesz.

Nem a munkáltató vonja le a törlesztő részleteket

A részleteket a módosítás értelmében nem a munkáltató vonja le, hanem maga a törlesztő fizeti közvetlenül a Diákhitel Központnak. Utalt arra, hogy a korábbi elképzelések szerint a pályakezdőknek a munkába állásuk után fizetésük 6 százalékát kellett volna törleszteniük munkaadójukon keresztül. Tanulmányaik befejezése után a munkanélküli friss diplomásoknak és a külföldön munkát vállalóknak is meg kell kezdeniük a hitel visszafizetését, nekik is a mindenkori minimálbér 6 százalékát kell törleszteniük. Előtörlesztésre a jövőben is lesz lehetőség.

Bővítik a kört

A diákhitelre jogosultak köre bővül a terhességi-gyermekágyi segélyben részesülőkkel és az olyan akkreditált felsőfokú szakképzésben résztvevő tanulókkal, akik tanulmányaikat szakközépiskolai keretek között végzik. A módosítás eredményeként a folyósítás idején a hitelfelvevők is kérhetnek kamattámogatást. Február elsejétől az igénylőknek módjuk lesz az általuk választott pénzintézetnél vezetett folyószámlára kérni a diákhitel átutalását. Csillag Tamás közlése szerint eddig 6 bank és csaknem 120 takarékszövetkezet jelezte, hogy részt venne a hitelezésben.

117 ezer ügyfél

A hitelfelvevők az általuk választott bankban közvetlenül, a tanulmányi osztályok igazolása nélkül adhatják le hiteligénylési lapjukat. Csillag Tamás kitért arra, hogy a tanulmányi hónap lesz a hitelfelvétel nyilvántartási egysége, szemben a korábbi tanulmányi félévvel. A módosítás lehetővé teszi, hogy amennyiben a hitelfelvevők megszakítják tanulmányaikat, ne veszítsenek el a diákhitelre való jogosultságukból egy egész félévet. A tájékoztatón kiderült, hogy eddig mintegy 117 ezer hallgató vette igénybe a diákhitelt.