Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Egyszerűbb lesz diákhitelt igényelni

2002.12.20. 15:20
Január 1-től a diákhitel-rendszer egyszerűbbé, jobban átláthatóvá, a hitelfelvevők számára pedig előnyösebbé válik - közölte Csillag Tamás, a Diákhitel Központ Rt. vezérigazgatója. Alapvető változás, hogy januártól nem a munkáltató vonja le a törlesztő részleteket.
A kormány közelmúltbeli döntése alapján a pályakezdőknek a törlesztés első két évében a mindenkori minimálbér hat százalékát kell befizetniük. Ezt követően a havi törlesztő részlet a két évvel azelőtt bevallott éves jövedelem átlagának hat százaléka lesz.

Nem a munkáltató vonja le a törlesztő részleteket

A részleteket a módosítás értelmében nem a munkáltató vonja le, hanem maga a törlesztő fizeti közvetlenül a Diákhitel Központnak. Utalt arra, hogy a korábbi elképzelések szerint a pályakezdőknek a munkába állásuk után fizetésük 6 százalékát kellett volna törleszteniük munkaadójukon keresztül. Tanulmányaik befejezése után a munkanélküli friss diplomásoknak és a külföldön munkát vállalóknak is meg kell kezdeniük a hitel visszafizetését, nekik is a mindenkori minimálbér 6 százalékát kell törleszteniük. Előtörlesztésre a jövőben is lesz lehetőség.

Bővítik a kört

A diákhitelre jogosultak köre bővül a terhességi-gyermekágyi segélyben részesülőkkel és az olyan akkreditált felsőfokú szakképzésben résztvevő tanulókkal, akik tanulmányaikat szakközépiskolai keretek között végzik. A módosítás eredményeként a folyósítás idején a hitelfelvevők is kérhetnek kamattámogatást. Február elsejétől az igénylőknek módjuk lesz az általuk választott pénzintézetnél vezetett folyószámlára kérni a diákhitel átutalását. Csillag Tamás közlése szerint eddig 6 bank és csaknem 120 takarékszövetkezet jelezte, hogy részt venne a hitelezésben.

117 ezer ügyfél

A hitelfelvevők az általuk választott bankban közvetlenül, a tanulmányi osztályok igazolása nélkül adhatják le hiteligénylési lapjukat. Csillag Tamás kitért arra, hogy a tanulmányi hónap lesz a hitelfelvétel nyilvántartási egysége, szemben a korábbi tanulmányi félévvel. A módosítás lehetővé teszi, hogy amennyiben a hitelfelvevők megszakítják tanulmányaikat, ne veszítsenek el a diákhitelre való jogosultságukból egy egész félévet. A tájékoztatón kiderült, hogy eddig mintegy 117 ezer hallgató vette igénybe a diákhitelt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!