Szilárda
-4 °C
2 °C

Diákhitel egymás zsebéből

2000.11.27. 17:24
Számos részlet még bizonytalan a Pokorni Zoltán által múlt hét kedden beharangozott, 2001. szeptemberétől bevezetni kívánt diákhitel rendszerrel kapcsolatban. Az egész szisztémát szakmai szempontból koordináló, és a hitelt folyósító részvénytársasági formában működő állami tulajdonú Diákhitel Központ megalakulásának határidejét és működésének formáját például egyelőre még nem határozták meg. Az is most került napvilágra, hogy az összes törlesztőrészlet hitelébe építik bele a felvett, ám de ki nem fizetett törlesztőrészleteket kamatait.
Pokorni Zoltán alanyi jogon nyújt hitelt a diákoknak
A diákhitel rendszer 2001. szeptemberi bevezetésének múlt keddi bejelentését követően hétfőn újabb, a konstrukciót érintő részleteket tárt a nyilvánosság elé Pokorni Zoltán, az oktatási tárca vezetője.

Figyelemre méltó, eddig nem ismert tény például, hogy a diákhiteleket igénybevevők, ,,egységes kockázatközösség"-ként saját pénztárcájukból fedezik az elmaradt visszafizetésekből keletkező hiányokat. Ezek szerint az összes törlesztőrészlet hitelébe építik bele a felvett, ám de ki nem fizetett törlesztőrészleteket kamatait. Ez a kockázati prémium.

Amennyiben jövő szeptemberben valamennyi felsőoktatásban részt vevő hallgató élni kíván a diákhitel lehetőségével, ahhoz 40 milliárd forint tőkére van szükség, ami az oktatási miniszter szerint, szükség esetén garantáltan rendelkezésre fog állni.

Féléveként 105 ezer forintos keret minden hallgatónak

A havi 21 ezer forintos, a felsőoktatási intézmények által szakonként meghatározott tanulmányi idő szorgalmi időszakára felvehető hitelt beiratkozáskor, vagy a dékáni hivatalokban, vagy a hitelt adó kereskedelmi bankoknál esetleg a posta hivatalokban lehet igényelni. A konstrukció viszonylagos rugalmatlanságát mutatja, hogy a hitelfelvétel igényét csak a szemeszter elején, tehát év közben már nem lehet bejelenteni. Ilyenkor, ahogy azt az Index kérdésére Gilly Gyula, az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője elmondta egy 105 ezer forintos keretet kap a hallgató, amelyből szabadon, akár egy összegben is felveheti a számára szükséges pénzt, ám az ebből fel nem használt összeg a félév végével ,,nem akkumulálódik" tovább. Ezzel Gilly szerint a túlzott eladósodásnak akarják elejét venni.

A hitelrendszer leglényegesebb elemei
A 2001. szeptemberétől bevezetni kívánt hitelt, amelynek összege havi maximum 21 ezer forint, minden akkreditált alapképzésben résztvevő magyar állampolgárságú hallgató egyéni hitelelbírálás nélkül felveheti. A hitelt jövedelemarányosan, a hallgatói jogviszony megszűnését követően kell elkezdeni törleszteni. A kibukott diákokra ugyanez érvényes. A munkáltató által levont részleteket a jövedelem arányában, előreláthatóan 6-7 százalékban határozzák meg. A diákhitel a tervek szerint változó kamatozású lesz: a kamatláb alapvetően két tényezőből, az évről-évre a gazdaság állapotának, így például az infláció mértékének függvényében változó kamatból, és egy ugynevezett "fix százalékból" tevődik össze. A fix százalék (kb.5 %) az adminisztratív költségekre és a ,,nem fizetési" kockázatokra nyújt fedezetet. Ez jelenleg az oktatási tárca szerint körülbelül 15 százalékos hitelkamatot jelent. Ezen feltételek mellett a futamidő változó, akár 35 év is lehet. A GYES, GYED, a kötelező sorkatonai szolgálat és a regisztrált munkanélküliség ideje alatt a tartozás nem növekszik. Ha a nyugdíjkorhatár eléréséig nem sikerül visszafizetni a tartozást, illetve amennyiben a a hitelfelvevő rokkanttá válik vagy meghal, a tartozását elengedik.
Bővíteni kívánják a kedvezmények körét

A konstrukció kidolgozói tovább akarják bővíteni a fizetésképtelenség illetve a különböző szociális hátrányok esetén életbe lépő kedvezményeket. Ennek alapján a GYES, a GYED, a sorkatonai szolgálat illetve a regisztrált munkanélküliség ideje alatt a tartozás nem növekszik tovább. Ezen kívül a tervek között szerepel, hogy esetleg három vagy több gyermek esetén, hasonlóan a törlesztés alatt bekövetkezett rokkantsághoz vagy halálhoz a tartozást teljes mértékben elengedik.

Bizonytalan részletek

Az oktatási tárca hétfői sajtótájékoztatója alapján számos részlet még bizonytalan, a kevesebb, mint egy éven belül bevezetni kívánt hitellel kapcsolatban. Pokorni Zoltán például még nem tudott végleges választ adni az Indexnek a hitelrendszer szakmai koordinációját és a folyósítást végző Diákhitel Intézettel kapcsolatos kérdéseire. Nem tisztázott például, hogy a részvénytársasági formában működtetni kívánt intézmény mikor jön létre, hiszen ennek határidejéről nem rendelkezett a kormány.

Pokorni a Diákhitel Intézet alaptőkéjével kapcsolatban elmondta, hogy az a hitelek iránti érdeklődéstől függően 1-3 milliárd forinttól egészen 40 milliárd forintig terjedhet. Ennek nagysága az egyelőre még nem felmért működési költségtől és a kihelyezett és bevont tőke nagyságától függ majd. Így a Diákhitel Intézettel kapcsolatban egyelőre annyit lehet tudni, hogy száz százalékban állami tulajdonban működő, pénzügyi tevékenységet végző gazdasági társaságról van szó.

Jelenleg még nem született arról sem döntés, hogy milyen pénzintézetek hiteleznek majd a diákoknak. Ahogy arról Pokorni beszámolt a folyamatos tárgyalásokból az a bank kerül ki győztesen, amelyik a legolcsóbban, jelen esetben a legalacsonyabb kezelési költséggel tud a hallgatók számára hitelt nyújtani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!