Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A diákok hatvan százaléka felvenné a diákhitelt

2001.01.10. 16:36
Havonta negyvenkétezer forint szükséges egy egyetemistának a megélhetéshez. Ehhez havi huszonegyezer forint hitelhez juthatnak jövőre a felsőoktatásban tanuló diákok. A Gallup Intézet felmérése alapján a tanulók 61 százaléka venné fel a hitelt, amit csak munkavállalása után kellene törlesztenie. Az Oktatási Minisztérium felkészült arra az esetre is, ha minden, az összegre jogosult egyetemista és főiskolás fel szeretné venni a neki járó összeget.

A hallgatók kétharmadának anyagi gondot jelent a tanulás

Pokorni Zoltán
Másfél éves felméréssorozat végéhez érkezett el az Oktatási Minisztérium. A felmérések célja a magyar felsőoktatásban tanulók anyagi viszonyainak megismerése illetve egy szociális támogatási rendszer kidolgozása, ismertette szerdai sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán a tárcáért felelős miniszter.

A Gallup Intézet munkatársai a minisztérium megbízásából 2020 diákot kérdeztek meg 120 intézményben, illetve karon. A megkérdezettek kétharmada érezte úgy, hogy családjának jelentős, de egyelőre megoldható anyagi megterhelést okoz az ő taníttatása. Nem véletlen, hogy a diákok 83 százaléka valamilyen állandó jellegű munkát végez, hogy kiadásait finanszírozni tudja.

A miniszter szerint örvendetes, hogy egyre több főiskolás és egyetemista kóstol bele a nagybetűs életbe azzal, hogy dolgozik a tanulmányai mellett. Azt viszont elkeserítőnek tartja, hogy a hallgatók egynegyede anyagi okok miatt kénytelen halasztani. Éppen ezért szükségét érzik megfelelő szociális alapok létrehozásának, mert jelen pillanatban a fiatalok 34 százaléka tanul valamely felsőoktatási intézmény keretein belül. Ezt a számot hat-nyolc éven belül 50 százalékosra szeretnék növelni.

Minden jogosult megkaphatja a teljes összeget

A megkérdezett hallgatók átlagosan 20986 forint felett rendelkeznek havonta, de a felmérések összesítése szerint 41970 forintra lenne szükségük. A két összeg kerekített különbsége alapján állapították meg a hitel havi összegét huszonegyezer forintban. A miniszter szerint a diákoknak mintegy 61 százaléka jelezte, hogy élne a lehetőséggel, de a tárcánál úgy teremtik meg a hátteret, hogy ha mindenki hozzá szeretne jutni a pénzhez, akkor az rendelkezésre álljon.

A megkérdezettek 83 százaléka személy szerint jelentős illetve érzékelhető könnyítésnek tekintené a hitelt, főleg azért, mivel annak törlesztését csak munkavállalásuk után kell megkezdeniük. Az érdeklődést jelzi az is, hogy többen is azt mondták, hogy az eredeti 6-7 százalékos törlesztőrészlet helyett magasabbat is vállalnának a korábbi visszafizetés miatt, ha majdani fizetésük azt lehetővé teszi.

Egymilliárd forint a Bursa Hungaricara

A sajtótájékoztatón Borbély Gábor ismertette a szintén diáksegéllyel foglalkozó Bursa Hungarica programot. A program a diákok önkormányzattól kapott szociális támogatását duplázná meg, de az államtól kapható havi összeget ötezer forintban maximálná A kezdeményezés már egy éve működik kísérleti jelleggel Győr-Sopron-Moson megyében illetve Kaposvárott.

Most az ország teljes területére ki szeretnék terjeszteni. Eddig 1153 település, illetve 17 megyei önkormányzat jelezte a részvételét. A támogatásra egymilliárd forintot különítettek el. Ezt az összeg a szociális ösztöndíjalapból vonják el, de a miniszter szerint így hatékonyabbá válik az elosztás és most tényleg az igazán rászorulók részesülnek juttatásban.