Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Postán kérhető majd a diákhitel

2001.06.05. 18:39
Július végétől, augusztus elejétől kérvényezhető 720 kijelölt postahivatalban a diákhitel - ismertette a kormány döntését Pokorni Zoltáni oktatási miniszter. A diákok szeptembertől vehetik igénybe az új hitel konstrukciót, amit a Diákhitel Központ Rt. folyósít majd. Az egyetemisták és főiskolások havonta legfeljebb 21 ezer forintot igényelhetnek. A kabinet döntött arról is, hogy június 10-ével megszünteti a devizakorlátozást, mert ezt már lehetővé teszi a gazdaság állapota. Arról is határozat született, hogy július elsejével létrejön egy közalapítvány, melynek feladata egy iszlám központ létrehozása lesz. Pokorni Zoltán egyébként utoljára vett részt kormányszóvivői tájékoztatón, mivel a legutóbbbi Fidesz kongresszuson megválasztották a párt elnökévé. Az oktatási miniszteri poszton Pálinkás József, a tárca jelenlegi politikai államtitkára követi.
A kabinet határozott arról is, hogy június 10-ével eltörli a devizakorlátozást - jelentette be a kabinet ülése utáni tájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő. Ezt a határozatot a magyar gazdaság kedvező helyzete tette lehetővé. A döntés következtében értelmét veszti a devizakódex és kiüresedik a büntetőtörvénykönyv vonatkozó paragrafusa is. Az eddigi devizakorlátozás hetven évig volt érvényben.

Feltétel az egyetemi igazolás

Pokorni Zoltán
A kormány rendeletet alkotott a diákhitel igénybevételének technikai feltételeiről - ismertette a kabinet döntését Pokorni Zoltán oktatási miniszter. E szerint az igénylőknek a kijelölt 720 postahivatal valamelyikében július végétől, esetleg augusztus elejétől lehet benyújtaniuk kérelmüket, amit a posta a Diákhitel Központ Rt.-hez továbbít. A hitel felvételének feltétele, hogy az igénylő valamely felsőoktatási intézmény nappali, vagy levelező tagozatán tanuljon és erről igazolást nyújtson be.

Törlesztés csak a végén

Az éves szinten 210 ezer forintos hitelkeretet szeptemberben csak azok vehetik fel egyösszegben, akik külföldön folytatják tanulmányaikat. A többek számára februártól lesz nyitott ez a lehetőség - ismertette a most elfogadott rendelet részleteit az oktatási tárca első embere. A hitelkamat 14 százalékos lesz, ami magában foglal egy minimális kezelési költséget, a banki alapkamatot, illetve egy kockázati részt. A törlesztést a felsőfokú tanulmányok befejezését követően kell megkezdeni, a hitel "behajtása" az APEH feladata lesz, ennek a szervezetnek a nyilvántartása alapján vonják majd le a munkáltatók a munkavállaló jövedelmének hat százalékát. Akinek nincsen adóköteles jövedelme arra a kötelezettség nem vonatkozik, illetve abban az esetben is az állam áll jót a kifizetett pénzért, ha a hitelfelvevő elhalálozott.

A diákhitelt kötvénykibocsátással kívánja a kabinet finanszírozni, az állampapírokat az Államadósság Kezelő Központ bocsátja majd ki, megtérülését pedig az állam garantálja. A Diákhitel Központ Rt. vezérigazgatója Gilly Gyula, a rendszer kidolgozója - tette hozzá a miniszter.

Közalapítvány a Közel-Kelet kutatásáért

A kormány július elsejei hatállyal létrehozta a Kiemelten Közhasznú Közel-Kelet Kutatatásáért Közalapítványt 200 millió forintból - ismertette a kormány határozatát a kormányszóvivő. Az alapítvány célja egy iszlám központ létrehozása lesz. Borókai szerint a közalapítvány megalapítását az tette szükségessé, hogy javítani kívánja hazánk a közel-kelet kapcsolatait, ehhez pedig a legrövidebb út a kultúrán át vezet.

Borókai Gábor kormányszóvivő az Index kérdésére elmondta, a következő, jövő heti kormányülésen döntés születik arról, hogy a Mikola István vezette egészségügyi tárca megkapja az igényelt 10,7 milliárd forintos támogatást, melyből két és fél milliárdot az ingyenes fogpótlásbeavatkozásra lehet fordítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!