Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Lemondtak a diákhitel-program brit tanácsadói

2001.08.16. 22:10
Lemondott a diákhitel program két brit tanácsadója, mert nem értettek egyet a finanszírozás módjában tervezett változtatásokkal. A brit szakértők azt állítják, hogy az eredeti tervek megvalósítása esetén a diákhitel-program a legjobb lehetett volna a a világon, így azonban nem fogja elérni tervezett célját. Pálinkás József meggyőződése szerint jó hitelkonstrukciót sikerült kidolgozni az Oktatási Minisztériumban az elmúlt három évben.
A lemondott két brit tanácsadó nem értett egyet azzal, hogy a kormány ideiglenesen átvállalja a kamatok egy részét. Véleményük szerint az intézkedés csökkenteni fogja a hitelekre rendelkezésre álló összegeket, illetve a költségvetésnek is problémát okozhat. A brit szakértők azt állítják, hogy az eredeti tervek megvalósítása esetén a diákhitel program a legjobb lett volna a maga nemében a világon, így azonban nem fogja elérni tervezett célját - értesült az Inforádió.

A Postabanké a Diákhitel Központ
Az Oktatási Minisztérium csütörtökön átadta a Diákhitel Központ Rt.-t a Postabank és Takarékpénztár Rt.-nek, ahogy arról augusztus 9-én határozott a kormány. A minisztérium közlése szerint a hitelkonstrukció oktatáspolitikai munkálatai már korábban befejeződtek, annak lényegét a Diákhitel Rt. tulajdonosi, illetve kezelői jogának átadása nem érinti. A vételárról a szaktárcánál az érintettek nem kívántak felvilágosítást adni.

Az oktatási tárca vezetője a Financial Times csütörtöki számában megjelent cikkre reagálva kijelentette: a kölcsön alapvetően piaci alapú hitelkonstrukció. "Ugyanakkor a kormány fontosnak tartotta, hogy az induló időszakban maga is támogassa a hitelezést, így a kamatcsökkenés miatt még szélesebb körben biztosítja a felvétel lehetőségét" - idézi a nyilatkozatot az MTI.

Pálinkás József miniszter szerint a diákhitelek kamatszintjének 9,5 százalékban való maximálása, a legpesszimistább becslések szerint sem jelent 2001-ben néhány 100 millió forintnál jelentősebb terhet a költségvetésnek.