Stefánia
0 °C
3 °C

Diákigazolvány-matricát vegyenek!

2003.03.12. 11:37
A felső- és középfokú oktatási intézményekben tanulók néhány hónappal korábban kapják meg diákigazolványukat. Az okmányba épített csippel több helyen lehet használni az igazolványt, de ezekkel a változásokkal sem küszöbölhetők ki azok a csalások, amelyeket a végzett vagy tanulmányaikat felfüggesztő hallgatók szoktak elkövetni: ahelyett, hogy leadnák diákigazolványukat, hét-nyolcezer forintért fél évig érvényes matricát vesznek illegális árusoktól.
Az Oktatási Minisztérium (OM) tervei szerint a felsőoktatásban a kreditrendszer szeptemberi országos indulásával párhuzamosan új diákigazolványokat vezetnének be - hangzott el egy februári budapesti konferencián a távirati iroda jelentése szerint.

Korlátozott alkalmazás

"Annyi változik, hogy a felső- és középfokú oktatási intézményekben tanulók korábban kapják meg diákigazolványukat, valamint az igazolványba épített csipet a jelenleginél több helyen lehet majd használni" - mondja Kisfaludy László, az OM diákigazolvány-referense, aki kiemeli: a középiskolák és egyetemek hallgatói ezentúl nem októberben, hanem már a beiratkozásukkor hozzájuthatnak okmányukhoz, mivel annak elkészítéséhez a sikeres felvételi után hozzálátnak. A drága csipkártyákkat alig használják ki. Kivételt jelent a budapesti Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ, és néhány vidéki intézmény, például a szegedi egyetemi könyvtár, ahol a csipre épülő beléptető rendszer engedi be a diákokat.

Éppen ez a korlátozott alkalmazás teszi lehetővé a diákigazolványokkal való visszaélést. A végzett vagy tanulmányaikat felfüggesztő hallgatók nem szokták leadni diákigazolványukat, mivel hét-nyolcezer forintért fél évig érvényes matricát vehetnek illegálisan. Ezzel elsősorban utazási kedvezményeket vesznek igénybe. A fővárosi diák és dolgozó havi bérlet ára között például majd' háromezer forint a különbség, míg a távolsági buszon vagy vasúton 67,5 százalékos kedvezmény vehető igénybe.

Az Index végigkérdezte egy tavalyelőtt végzett egyetemi csoport húsz tagját, akik közül tizenöten törvénytelenül vesznek matricát, általában ugyanabból a forrásból. Akiknek nincs hamis matricájuk, azok jelenleg is hallgatók vagy időközben elvesztették diákigazolványukat.

Az árkiegészítő támogatást megkapják

Arra nem lehet számítani, hogy a BKV-ellenőröket, vasúti jegyvizsgálókat, távolsági buszvezetőket csipleolvasókkal szerelnék fel - ez a "távolabbi tervek között" szerepel, arról sincs szó, hogy ennek költségét ki viselné -, addig is a matricákat sorszámozzák. A közlekedési társaságokat egyébként kár nem éri, mivel az államtól megkapják az árkiegészítő támogatást. "Ebből kiderül, hogy a diák annak az intézménynek a hallgatója-e, mely az igazolványon szerepel" - nyilatkozza az Indexnek Kisfaludy László, de ez a módszer sem mindenható. "Jegyvizsgálóinknak több kötettel kellene közlekedniük, hogy ellenőrizzék a jogosultságot" - jelzi Zólyomi Beáta, a MÁV tarifaosztályának szakértője, hogy a sorszámos rendszer bevezetésével is lesznek. Ezt Kisfaludy sem zárja ki, de úgy gondolja, hogy ezek után nagy lesz az elrettentő erő.

Egy év felfüggesztett

Az Állami Nyomda minden évben a beiratkozott diákok számánál öt százalékkal több matricát küld ki az oktatási intézményeknek. Hogy ezek a matricák honnan kerülnek ki, arra több variáció is van. Az OM-nél úgy gondolják, hogy sok diák nem ragasztja fel igazolványára a matricát, hanem bejelenti, hogy elvesztette. Ilyenkor automatikusan újat kap. Ennek ellentmond az Index nyomozása az említett csoportnál: a két éve végzett hallgatók elmondták, hogy a matricát egy forrásból szerzik be. Többen úgy vélik, hogy a több intézménynél a matricák szétosztásával is megbízott hallgatói önkormányzatoknál kell keresni az illegális matricakereskedelem forrását. "A visszaélésekről hivatalos információm nincs" - mondja Barthel-Rúzsa Zsolt, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Kisfaludy is csak egy, egy év felfüggesztett bírósági ítéletről tud. Itt a matrica ellopása miatt jelentette fel egyik diák a másikat. "Ez az ítélet elrettentő lehet más típusú diákigazolvány-visszaéléseknél is" - fejezte ki reményét az OM referense.