Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Dávid Ibolya: a kegyelet megcsúfolása a tervezett nyilas tüntetés

2004.09.16. 19:40
AZ MDF elnöke a kormányzat felelősségét firtatta egy kaposvári nagygyűlésen az október 15-ére tervezett hungarista tüntetés engedélyezése kapcsán. A politikus emlékeztetett arra, hogy ugyanez a törvény volt hatályban, amikor a közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozva több demonstrációt is megakadályoztak a 2002-es választások óta.
Dávid Ibolya szerint a kormány felelőssége, hogy az október 15-re meghirdetett nyilas tüntetést megakadályozza. A Magyar Demokrata Fórum elnöke erről csütörtökön Kaposváron, a párt Somogy megyei választmányának tanácskozását megelőző sajtótájékoztatón beszélt.

Mi a kormány feladata?

"Álláspontom az, hogy a kormányzatnak nem az a feladata, hogy minket, ellenzékieket a közös felelősségre hívjon fel; a kormányzatnak az a feladata, hogy a maga, kormányzatból adódó jogait és kötelességeit gyakorolja, márpedig ezt a tüntetést engedélyezte a Belügyminisztérium irányítása alatt álló rendőrség. (...) Minden jóérzésű magyar ember nevében is mondhatjuk, hogy a kegyelet megsértése és megcsúfolása ez a meghirdetett tüntetés" - mondta a politikus annak kapcsán, hogy a négy parlamenti frakció csütörtökön egyetértett abban, hogy október 15-ig, a tervezett nyilas demonstráció napjáig alkotmányosan már nem születhet olyan törvény, amellyel ez megakadályozható.

Dávid Ibolya elmondta: ennek oka nem a pártok szándékában keresendő, hanem abban az egyszerű jogi tényben, hogy a tüntetés szervezőinek jogi beadványát a beadáskor hatályban lévő jogszabályok szerint kell elbírálni.

Megakadályozott tüntetések

"Ennek ellenére mondom azt, hogy a beadáskor érvényben levő jogszabályok alapján bírálta el ez a kormányzat 2002 óta azokat a tüntetéseket is, amelyeket sorra betiltott: 2003 februárjában a Tibetet Segítő Társaságnak a kérelmét a kínai nagykövetség előtt; a betiltás indoka a közlekedés aránytalan sérelme volt.

Ugyanebben a hónapban béketüntetést szerveztek az iraki és az amerikai nagykövetség előtt, a betiltás oka itt is ugyanaz volt, és ez történt a Civilek a Békéért az iraki misszió ellen szervezett tüntetés ügyében is" - mondta az ellenzéki politikus.

Hozzátette: május 25-én szintén a "közlekedés aránytalan sérelme" indoklással utasították el, hogy a Baumag-károsultak Megyessy Péter háza előtt demonstráljanak, emellett több alkalommal sikerült betiltani a Vér és becsület tüntetéseit ezen indoklással.

Megjegyezte: ilyen esetben a szervezőket megilleti az a jog, hogy a rendőrség döntése ellen bírósághoz forduljanak; az említett esetek többségét a bíróság jogszerűnek ítélte. Dávid Ibolya azt is helytelenítette, hogy a média a kelleténél nagyobb nyilvánosságot ad egy maroknyi csoport megmozdulásának.