Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Dávid Ibolya: a kegyelet megcsúfolása a tervezett nyilas tüntetés

2004.09.16. 19:40
AZ MDF elnöke a kormányzat felelősségét firtatta egy kaposvári nagygyűlésen az október 15-ére tervezett hungarista tüntetés engedélyezése kapcsán. A politikus emlékeztetett arra, hogy ugyanez a törvény volt hatályban, amikor a közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozva több demonstrációt is megakadályoztak a 2002-es választások óta.
Dávid Ibolya szerint a kormány felelőssége, hogy az október 15-re meghirdetett nyilas tüntetést megakadályozza. A Magyar Demokrata Fórum elnöke erről csütörtökön Kaposváron, a párt Somogy megyei választmányának tanácskozását megelőző sajtótájékoztatón beszélt.

Mi a kormány feladata?

"Álláspontom az, hogy a kormányzatnak nem az a feladata, hogy minket, ellenzékieket a közös felelősségre hívjon fel; a kormányzatnak az a feladata, hogy a maga, kormányzatból adódó jogait és kötelességeit gyakorolja, márpedig ezt a tüntetést engedélyezte a Belügyminisztérium irányítása alatt álló rendőrség. (...) Minden jóérzésű magyar ember nevében is mondhatjuk, hogy a kegyelet megsértése és megcsúfolása ez a meghirdetett tüntetés" - mondta a politikus annak kapcsán, hogy a négy parlamenti frakció csütörtökön egyetértett abban, hogy október 15-ig, a tervezett nyilas demonstráció napjáig alkotmányosan már nem születhet olyan törvény, amellyel ez megakadályozható.

Dávid Ibolya elmondta: ennek oka nem a pártok szándékában keresendő, hanem abban az egyszerű jogi tényben, hogy a tüntetés szervezőinek jogi beadványát a beadáskor hatályban lévő jogszabályok szerint kell elbírálni.

Megakadályozott tüntetések

"Ennek ellenére mondom azt, hogy a beadáskor érvényben levő jogszabályok alapján bírálta el ez a kormányzat 2002 óta azokat a tüntetéseket is, amelyeket sorra betiltott: 2003 februárjában a Tibetet Segítő Társaságnak a kérelmét a kínai nagykövetség előtt; a betiltás indoka a közlekedés aránytalan sérelme volt.

Ugyanebben a hónapban béketüntetést szerveztek az iraki és az amerikai nagykövetség előtt, a betiltás oka itt is ugyanaz volt, és ez történt a Civilek a Békéért az iraki misszió ellen szervezett tüntetés ügyében is" - mondta az ellenzéki politikus.

Hozzátette: május 25-én szintén a "közlekedés aránytalan sérelme" indoklással utasították el, hogy a Baumag-károsultak Megyessy Péter háza előtt demonstráljanak, emellett több alkalommal sikerült betiltani a Vér és becsület tüntetéseit ezen indoklással.

Megjegyezte: ilyen esetben a szervezőket megilleti az a jog, hogy a rendőrség döntése ellen bírósághoz forduljanak; az említett esetek többségét a bíróság jogszerűnek ítélte. Dávid Ibolya azt is helytelenítette, hogy a média a kelleténél nagyobb nyilvánosságot ad egy maroknyi csoport megmozdulásának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?