Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Hiller, a világháló és a nyamm-nyamm

2003.07.10. 14:25
Hiller István, kulturális miniszter mutatja be az első magyar digitális napilapot, ígéri a meghívó, melynek első elolvasása után úgy tűnt: ilyenek már vannak. A Spinoza házban kiderült: nincsenek.
Hiller István késik, legyen elég ennyi, a csúszás okairól még lesz. A szervezők pedig roppant figyelmesek voltak, mivel a Spinoza ház gyalog alig öt percre van a kulturális minisztériumtól. Öltönyös menedzserek közlekednek ingajáratban a svédasztal és saját asztaluk között, beépített fideszeseknek tűnnek, akik azt a pártfeladatot kapták, hogy a szocialista miniszter elől egyék el az aszpikos sonkát, a tormatekercset és a pirítóst. Gyanúnkat erősíti, hogy a számítógéphez kapcsolt kivetítőn a Magyar Nemzet online verzióját látjuk, hosszú perceken keresztül.

A meghívón Magyarország első digitális napilapjának bemutatását ígérik. Az előtérben a négy, közös tulajdonú északkelet-magyarországi napilap felhalmozott példányai utalhatnak arra, hogy mi is készül itt. Az újságíróknak szánt ajándékcsomagokból egy borospalack kandikál ki.

Mitől digitális?
Az Inform Média tulajdonában lévő négy északkelet-magyarországi napilap digitális változata annyiban valóban újdonság, hogy az összes oldalt, még az apróhirdetéseket is láthatóvá teszi. Magyarországon ilyen a napilapok piacán még tényleg nem volt, egy lap azonban nem ettől digitális, hanem az interneten való megjelenéstől. Erre viszont már régóta van példa. Hogy csak néhányat említsünk: Délmagyarország, Kisalföld, Magyar Hírlap, Népszabadság, Somogy Megyei Hírlap. A cikkek itt is "kereshetők és archiválhatók". Már elég régóta.

A miniszter jöttére az öltönyösök most már pánikszerűen rohanják meg a svédasztalt, eltűntetve az utolsó szelet felvágottat is. Hiller belevág, papír nélkül, ízesen: "Ez a júliusi nap emlékezetes a kultúra és az informatika, az újságírás és a kultúra, az informatika és a kultúra, valamint az informatika és az újságírás területén." Ezután örömmel jelenti be, mindenhonnan nagy nyamm-nyammokat hallani, hogy a négy északkelet-magyarországi napilap olyan illusztris társaságba került, amelyben eddig csak a Washington Post, a Daily Telegraph és a Der Standard szerepelt. Szóval nagy nap ez a mai. "A világhálón való megjelenés a hagyományoktól eltérően olyan új megjelenés", amilyen eddig még nem volt, a cikkek például "kereshetők és archiválhatók". Döbbenten ejtjük ki a tollat kezünkből, különösen, hogy Hiller a reggelijét is a hallgatóság elé vetíti, ami mellett mindig ott van egy napilap. "Ezt a hagyományt újfajta módon" lehet folytatni, mondja.

"Ha már újságírók előtt beszélek, adjuk meg a módját egy remek keretes szerkezethez", segít ki a miniszter, és megvilágítja a késés okát: a nemzeti kultúra digitalizálására kétmilliárdos projektet írt alá az imént.

A sajtótájékoztatót követően az előtérben téblábolunk úgy, mint aki távozni készül, hátha kapcsol valaki, de végül senki sem nyomott a kezünkbe ajándékcsomagot. Nem baj, marad az öröm: megszületett a digitális magyar újságírás.