Árpád
-2 °C
3 °C

Kitüntették legjobbjainkat

2001.08.20. 16:01
A nemzeti ünnep alkalmából többen vehettek át állami kitüntetéseket augusztus 20-án a Parlamentben. A művészeti élet szereplőinek gazdasági szféra kiemelkedő alakjainak, a kutatás, a sport és a karitatív tevékenységek terén kiemelkedőt nyújtóknak Mádl Ferenc köztársasági elnök adta át az elismeréseket Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János házelnök jelenlétében.
A nemzeti ünnep délelőttjén a Parlament kupolacsarnokában a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata, középkeresztje a csillaggal polgári tagozata, a középkereszt polgári tagozata, valamint a tisztikereszt polgári tagozata kitüntetéseket nyújtották át. Összeállításunkban a legismertebb kitüntettekről emlékezünk meg.

A millennium ünnepi esztendeje különös alkalmat ad arra, hogy emlékeztessük magunkat az állammal kapcsolatos Szent István-i üzenetnek egy különösen időszerű átgondolására: az állam a teljesítmények elismerése útján is minél inkább azonosuljon polgáraival, legyen mindenki hazája - mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök a kitüntetések átadásakor. Az államfő úgy fogalmazott, hogy "nem az állam minősít ezzel a gesztussal, hanem e kitüntetésekben pusztán megtestesíti annak a szakmai, emberi közegnek az értékítéletét, amely e jeles személyeket soraiból maga ajánlja méltányló kiemelésre".

Kurtág György nem tudott jelen lenni

Színészeink közül emlékezetes szerepformálásaiért, és több évtizedes gazdag művészi pályája elismeréseként a lovagkereszt kitüntetést Csűrös Karola, a Madách Színház tagja vehette át, a tisztikeresztet pedig az Érdemes Művész Schubert Évának, valamint Oszter Sándornak adományozták.

A zenészek, előadóművészek közül többen ugyancsak lovagkereszt kitüntetést vehették át a nemzeti ünnep délelőttjén. Közöttük van az ismertebb nevén Lagzi Lajosnak hívott Galambos Lajos, valamint az elismert művészi munkássága mellett a Sitkei romtemplom felújításában is nagy szerepet vállaló Balázs Ferenc, akit sokan csak "Fecó"-ként emlegetnek.

A tisztikereszt elismerésben részesült a népszerű zenebohóc, a Jászai Mari-díjas Eötvös Gábor is, aki a cirkuszművészet sajátosan egyéni hangvételű műveléséért érdemelte ki a kitüntetést.

Zeneszerzőink közül a középkereszt csillaggal kitüntetést új utakat kereső, korszakhatárt jelző zeneszerzői munkásságáért Kurtág Györgynek ítélték, aki nem vett részt a parlamenti ünnepségen. A lovagkereszt elismerésben részesítették több évtizedes közismert könnyűzenei munkásságáért Körmendi Vilmos karmester, zeneszerzőt is.

A millenniumi év szervezőit is elismerték

A kultúra terjesztéséért, kutatásaik elimeréseként vehették át többen az elimeréseket. A középkereszt kitüntetésben részesült Püski Sándorné Zoltán Ilona, valamint tényfeltáró munkásságáért, műfordítói tevékenységéért Tellér Gyula szociológus, József Attila-díjas műfordító. A tisztikeresztet vehette át dr. Rapcsányi László, a Magyar Rádió Rt. nyugalmazott szerkesztő-riportere.

A millenniumi ünnepségek szervezésében és lebonyolításában végzett áldozatos munkájáért a kormánybiztosi hivatal vezetője és két munkatársa is kitüntetésben részesült: dr. Kováts Flórián a tisztikereszt, Horváth Lajos irodavezető és Pukler Irénnek titkárságvezető pedig a lovagkereszt polgári tagozata kitüntetést vette át a Parlamentben.

Kitüntetett vállalatvezetők

A kultúra területén jelentőset alkotók mellett az üzleti élet több szereplője is kitüntetést vehetett át a nemzeti ünnepen. A két héttel ezelőtti kihelyezett kormányülésnek helyet adó Hajdúszoboszló fürdővállalatának vezérigazgatója, Czeglédi Gyula a fürdőhely hazai és nemzetközi hírnevének javításáért kapta az elismerést. Ugyancsak a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést vehette át a hazai autóipari technológia versenyképessé tétele érdekében kifejtett tevékenységéért Wagner Alajos Gusztávnak, a Wagner Szerszám és Préstechnikai Kft. ügyvezető igazgatója.

Mellettük a tisztikereszt elismerésben részesült Hetényi Péter, a Siemens Rt. igazgatóságának, valamint a Német-magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara elnöke csúcstechnológiai beruházások megvalósulásának elősegítéséért. A multinacionális vállalatok Magyarországon való megtelepedésében játszott szerepe elismeréséért dr. Rudnay Jánosnak, a Reemtsma Debreceni Dohánygyár Kft. vezérigazgatójának, a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága elnöke kapta meg a kitüntetést.

Sportteljesítményeket is honoráltak az ünnepségen. A tisztikereszt kitüntetést érdemelte ki világszerte elismert sportpályafutásával, valamint a közelmúltban Európa-bajnokságot nyert, valamint világbajnoki második helyezett női vízilabda-válogatott felkészítéséért dr. Faragó Tamás szövetségi kapitány. A millennium jegyében vállalt és világra szóló sikerrel teljesített futásáért pedig Sipos István maratoni távfutó vehette át a lovagkeresztet a Parlamentben.

Kitüntetés az árvízi segítségnyújtásért

A kitüntetettek között vannak többen, akik a karitatív tevékenységek terén vívtak ki elismerést maguknak. Polcz Alaine író, pszichológus a gyermekek pszichés és idegrendszeri betegségeinek gyógyítását szolgáló új diagnosztikai módszerek kidolgozásáért, illetve a Magyar Hospice Alapítvány létrehozása érdekében végzett munkásságáért kapott tisztim kereszt kitüntetést.

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkereszt elismerésben pedig a családok iránti elkötelezettségtől vezérelt sokoldalú munkásságáért Babitsné Berczik Mária, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete titkárságvezetője, valamint az árvízsújtotta területeken élők megsegítése terén szerzett elévülhetetlen érdemeiért Lehel László, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat igazgatója részesült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?