Kitüntették legjobbjainkat

2001.08.20. 16:01
A nemzeti ünnep alkalmából többen vehettek át állami kitüntetéseket augusztus 20-án a Parlamentben. A művészeti élet szereplőinek gazdasági szféra kiemelkedő alakjainak, a kutatás, a sport és a karitatív tevékenységek terén kiemelkedőt nyújtóknak Mádl Ferenc köztársasági elnök adta át az elismeréseket Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János házelnök jelenlétében.
A nemzeti ünnep délelőttjén a Parlament kupolacsarnokában a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata, középkeresztje a csillaggal polgári tagozata, a középkereszt polgári tagozata, valamint a tisztikereszt polgári tagozata kitüntetéseket nyújtották át. Összeállításunkban a legismertebb kitüntettekről emlékezünk meg.

A millennium ünnepi esztendeje különös alkalmat ad arra, hogy emlékeztessük magunkat az állammal kapcsolatos Szent István-i üzenetnek egy különösen időszerű átgondolására: az állam a teljesítmények elismerése útján is minél inkább azonosuljon polgáraival, legyen mindenki hazája - mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök a kitüntetések átadásakor. Az államfő úgy fogalmazott, hogy "nem az állam minősít ezzel a gesztussal, hanem e kitüntetésekben pusztán megtestesíti annak a szakmai, emberi közegnek az értékítéletét, amely e jeles személyeket soraiból maga ajánlja méltányló kiemelésre".

Kurtág György nem tudott jelen lenni

Színészeink közül emlékezetes szerepformálásaiért, és több évtizedes gazdag művészi pályája elismeréseként a lovagkereszt kitüntetést Csűrös Karola, a Madách Színház tagja vehette át, a tisztikeresztet pedig az Érdemes Művész Schubert Évának, valamint Oszter Sándornak adományozták.

A zenészek, előadóművészek közül többen ugyancsak lovagkereszt kitüntetést vehették át a nemzeti ünnep délelőttjén. Közöttük van az ismertebb nevén Lagzi Lajosnak hívott Galambos Lajos, valamint az elismert művészi munkássága mellett a Sitkei romtemplom felújításában is nagy szerepet vállaló Balázs Ferenc, akit sokan csak "Fecó"-ként emlegetnek.

A tisztikereszt elismerésben részesült a népszerű zenebohóc, a Jászai Mari-díjas Eötvös Gábor is, aki a cirkuszművészet sajátosan egyéni hangvételű műveléséért érdemelte ki a kitüntetést.

Zeneszerzőink közül a középkereszt csillaggal kitüntetést új utakat kereső, korszakhatárt jelző zeneszerzői munkásságáért Kurtág Györgynek ítélték, aki nem vett részt a parlamenti ünnepségen. A lovagkereszt elismerésben részesítették több évtizedes közismert könnyűzenei munkásságáért Körmendi Vilmos karmester, zeneszerzőt is.

A millenniumi év szervezőit is elismerték

A kultúra terjesztéséért, kutatásaik elimeréseként vehették át többen az elimeréseket. A középkereszt kitüntetésben részesült Püski Sándorné Zoltán Ilona, valamint tényfeltáró munkásságáért, műfordítói tevékenységéért Tellér Gyula szociológus, József Attila-díjas műfordító. A tisztikeresztet vehette át dr. Rapcsányi László, a Magyar Rádió Rt. nyugalmazott szerkesztő-riportere.

A millenniumi ünnepségek szervezésében és lebonyolításában végzett áldozatos munkájáért a kormánybiztosi hivatal vezetője és két munkatársa is kitüntetésben részesült: dr. Kováts Flórián a tisztikereszt, Horváth Lajos irodavezető és Pukler Irénnek titkárságvezető pedig a lovagkereszt polgári tagozata kitüntetést vette át a Parlamentben.

Kitüntetett vállalatvezetők

A kultúra területén jelentőset alkotók mellett az üzleti élet több szereplője is kitüntetést vehetett át a nemzeti ünnepen. A két héttel ezelőtti kihelyezett kormányülésnek helyet adó Hajdúszoboszló fürdővállalatának vezérigazgatója, Czeglédi Gyula a fürdőhely hazai és nemzetközi hírnevének javításáért kapta az elismerést. Ugyancsak a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést vehette át a hazai autóipari technológia versenyképessé tétele érdekében kifejtett tevékenységéért Wagner Alajos Gusztávnak, a Wagner Szerszám és Préstechnikai Kft. ügyvezető igazgatója.

Mellettük a tisztikereszt elismerésben részesült Hetényi Péter, a Siemens Rt. igazgatóságának, valamint a Német-magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara elnöke csúcstechnológiai beruházások megvalósulásának elősegítéséért. A multinacionális vállalatok Magyarországon való megtelepedésében játszott szerepe elismeréséért dr. Rudnay Jánosnak, a Reemtsma Debreceni Dohánygyár Kft. vezérigazgatójának, a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága elnöke kapta meg a kitüntetést.

Sportteljesítményeket is honoráltak az ünnepségen. A tisztikereszt kitüntetést érdemelte ki világszerte elismert sportpályafutásával, valamint a közelmúltban Európa-bajnokságot nyert, valamint világbajnoki második helyezett női vízilabda-válogatott felkészítéséért dr. Faragó Tamás szövetségi kapitány. A millennium jegyében vállalt és világra szóló sikerrel teljesített futásáért pedig Sipos István maratoni távfutó vehette át a lovagkeresztet a Parlamentben.

Kitüntetés az árvízi segítségnyújtásért

A kitüntetettek között vannak többen, akik a karitatív tevékenységek terén vívtak ki elismerést maguknak. Polcz Alaine író, pszichológus a gyermekek pszichés és idegrendszeri betegségeinek gyógyítását szolgáló új diagnosztikai módszerek kidolgozásáért, illetve a Magyar Hospice Alapítvány létrehozása érdekében végzett munkásságáért kapott tisztim kereszt kitüntetést.

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkereszt elismerésben pedig a családok iránti elkötelezettségtől vezérelt sokoldalú munkásságáért Babitsné Berczik Mária, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete titkárságvezetője, valamint az árvízsújtotta területeken élők megsegítése terén szerzett elévülhetetlen érdemeiért Lehel László, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat igazgatója részesült.  • Hírek
  • Hírek