Erzsébet
1 °C
4 °C

Ha nyernek az igenek, már tavasztól eltörölhetik a díjakat

2008.03.05. 14:45
Ha eredményes és háromigenes lesz a vasárnapi népszavazás, a kormánynak el kell törölnie tandíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A kérdés, hogy mikortól. A kormánypártok már tudják is mit fognak csinálni, és az is eldőlt, nem pótolják az orvosoknak, kórházaknak, egyetemeknek a kieső összegeket.

A lehető leghamarabb eltörölné a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat a kormány, ha a vasárnapi népszavazás eredményes lesz, és ha az igenek lesznek többségben.

Úgy tudjuk, már hétfőn benyújthatják az eltörlésről szóló törvényjavaslatokat, itt pedig komoly verseny is lehet, hiszen az ellenzék már régóta készül ugyanerre. A koalícióban nagy dilemmát okozott, hogy a számukra kedvezőtlen eredmény esetén a népszavazási kérdésekben szereplő január 1. előtt szüntessék-e meg a díjakat.

Politikailag ugyanis nehezen lenne védhető, hogy az emberek egy eredményes népszavazáson a díjak eltörlésére szavaztak, mégis fizetniük kell még az év végéig.

A másik érv szerint viszont a kérdések a jövő évre vonatkoznak, ezért a kormánynak ehhez kellene tartania magát.

Információink szerint eldőlt, hogy a kormány a díjak mielőbbi eltörlését fogja kezdeményezni. Ez a törvények elfogadása utáni időpontra, április elejére, május elejére eshet.

A koalícióban az is fejtörést okozott, hogy mi legyen az orvosoktól, kórházaktól, egyetemektől kieső összegekkel. Úgy tudjuk, ha győznek az igenek, és eltörlik a díjakat, nem lesz forráspótlás. Sem idén, sem jövőre.

A hivatalos indoklás szerint az Alkotmánybíróság a kérdések elbírálásakor azt mondta ki, hogy a témák nem érintik a költségvetést, ezért bocsáthatták őket népszavazásra. Márpedig, ha ezek nem érintik a büdzsét, akkor a kieső bevételeket nem illik onnan finanszírozni.

A nem hivatalos érvek közt szerepel az is, hogy hadd hörögjenek csak a kórházak, orvosok, egyetemek, akkor legalább majd mindenkinek kiderül, miért is tartotta a kormány fontosnak ezeket a díjakat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden erről azt mondta az MTV Az Este című műsorában: "Akik azt mondták, hogy ez nem költségvetési kérdés, ugye azzal érveltek, hogy ez nem költségvetési kérdés, hát szerintem azoknak viselni kell ennek a következményeit. Szembesíteni fogjuk az ellenzéket, ha eredményes lesz a népszavazás, kivettetek egy csomó pénzt az egészségügyből, a felsőoktatásból, most menjetek és magyarázzátok el. De egy dolgot semmiképpen ne tegyetek, hogy a költségvetésből követelitek, hiszen ti magatok mondtátok, hogy az nem költségvetési kérdés."

A három kérdés

Egyetért-e ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?

Egyetért-e ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?

Egyetért-e ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?"

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?