Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nagy az érdeklődés a diákhitel iránt

2001.08.03. 14:42
Elkészült a diákhitel-tájékoztató, amelyet az üzletszabályzattal együtt augusztus második felétől lehet megvásárolni a postahivatalokban - jelentették be a Diákhitel Központ Rt. péntek délelőtti sajtótájékozatóján. A június közepén megnyitott központot naponta közel másfélezer érdeklődő hívja fel. A központ egyébként a héten jelentette be, hogy a hallgatói hitel kamata a következő tanév első felében 14, 8 százalékos lesz. Az OTP két napja indította el saját diákhitel programját.

A diákhitel üzletszabályzatot és teljeskörű leírását augusztus közepétől a postahivatalokban lehet megvásárolni - jelentette be Őri András, a Diákhitel Központ Rt. (DHK) kommunikációs igazgatója az rt. péntek délelőtti sajtótájékoztatóján. Az érdeklődés nagyságát jelzi, hogy a június közepén megnyitott központ telefonvonalain naponta 1300-1400 érdeklődő jelentkezik - mondta Őri. A DHK egyébként a héten jelentette be, hogy a diákhitel kamata a 2001-2002-es tanév első félévében 14, 8 százalékos lesz; a hitelkamatok mértékét azonban a központ félévente a mindenkori gazdasági viszonyoknak megfelelően határozza meg. Hosszú távon 13 százalékos kamattal számol a Diákhitel Központ. Őri emlékeztetett arra, hogy a kölcsönt nem terheli sem hitelbírálati díj, sem más - banki eljárásokban megszokott - járulékos költség.

Havi 21 ezer forint

A kormány június 5-én döntött a diákhitel program elindításáról. A rendelet értelmében a hitel felvételének feltétele, hogy az igénylő valamely felsőoktatási intézmény nappali, vagy levelező tagozatán tanuljon, és erről igazolást nyújtson be a DHK-nak. A diákhitel fejenként, havonta 21 ezer forint felvehető hitelösszeggel indul szeptembertől, amely éves szinten 210 ezer forintot jelent. Az évente kihelyezésre kerülő összhitelállomány várható értéke így megközelíti a 35 milliárd forintot. A még Pokorni Zoltán oktatási miniszter által prezentált program szerint a hitelkeretet teljes összegét szeptemberben csak a külföldön tanulók vehetik fel egy összegben.

A hitel törlesztést a felsőfokú tanulmányok befejezését kell megkezdeni, az esetleges "behajtás" pedig az APEH feladata lesz. Az adóhatóság nyilvántartása alapján vonják majd le a munkáltatók a munkavállaló jövedelmének hat százalékát. Akinek nincsen adóköteles jövedelme arra a kötelezettség nem vonatkozik, illetve ha a hitelfelvevő meghalt: az állam áll jót a kifizetett pénzért. A hitel folyósítása egyébként a Magyar Posta 3200 hivatalán keresztül történik majd.

Jön a tender

A héten hozták nyilvánosságra, hogy a DHK Rt. a közeljövőben zártkörű tendert írnak ki, amelyen huszonhat magyarországi és nemzetközi pénzintézet versenyezhet a diákhitelek folyósításához szükséges pénzforrások biztosításáért, valamint a konstrukciók kialakításáért. Az már korábban eldőlt, hogy a diákhitelezés informatikai rendszerének megvalósítására, Oktatási Minisztérium által kiírt közbeszerzési pályázatot 17 jelentkező közül az Online Üzleti Informatika Rt. nyerte.

Az OTP elindította

- A megadott paraméterek szerint elindult a program, de értelemszerűen túl korai lenne nyilatkozni még az érdeklődés nagyságáról - mondták az OTP kommunikációs osztályán, a bank saját diákhitel konstrukciójának kapcsán. Az OTP Bank már korábban jelezte, hogy "aggályosnak tartaná, ha az állami diákhitel folyósításában csak egy bank vehetne részt". A bank most indított szolgáltatásának bázisát a körübelül 180 ezer juniorszámlát vezető diákklientúra adja. Az OTP diákhitelét egyébként 50-150 ezer forint között lehet igényelni, amelyet fél év alatt kell visszafizetni 14 százalékos kamat mellett.

61 százalék vevő lenne

Az Oktatási Minisztérium és a Gallup Intézet év elején készítette el azt a felmérést, amely eredményei szerint a megkérdezett 2020 diák kétharmada érezte úgy, hogy családjának jelentős, de egyelőre megoldható anyagi megterhelést okoz az ő taníttatása. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezett hallgatók átlagosan 20986 forint felett rendelkeznek havonta, de 41970 forintra lenne szükségük. A két összeg kerekített különbsége alapján állapították meg a hitel havi összegét huszonegyezer forintban. A diákoknak mintegy 61 százaléka jelezte, hogy igénybe venné a diákhitelt.