Villő
15 °C
29 °C

200 mázsa dinnyét borítottak az Auchan elé

2008.07.12. 11:13
5-6 teherautónyi dinnyével érkeztek a termelők a soroksári Auchan elé szombat reggel, hogy az áruházlánc üzletpolitikája ellen tiltakozzanak. Karsai József MSZP-s képviselő szerint az Auchan akciója lenyomta a dinnye felvásárlási árát. A vásárlók tízesével vitték haza az ingyendinnyéket.

"Dinnyetermelők demonstráltak szombat reggel 8-tól 10 óráig a soroksári Auchan áruház előtt, mert véleményük szerint a hipermarket kilónkénti 49 forintos akciójával letörte a dinnye felvásárlási árát, és így lehetetlen helyzetbe hozta őket " - közölte Karsai József, a mezőkovácsházi térség MSZP-s egyéni képviselője szombaton.

Mezőkovácsháza környékéről, Hevesből és Szabolcsból összesen 5-6 teherautóval érkeztek a gazdák, és a magukkal hozott mintegy 200 mázsa dinnyét az áruház parkolójába borították a földre. Onnan az arra járó vásárlók ingyen, tizesével vitték haza a dinnyéket.

Ha az Auchan nem enged, további akciókat terveznek

"Amennyiben az áruházlánc nem változtat üzletpolitikáján, akkor minden áruházához el fognak menni, és további hasonló akciót hajtanak végre" - mondta Karsai József. A szocialista képviselő hozzátette: próbált konzultálni a bevásárlóközpont vezetőségével, de nem jutott velük dűlőre. Reményét fejezte ki, hogy a kormány mielőbb a dinnyetermelők segítségére siet a kialakult helyzetben, ez ügyben már tárgyalt a földművelésügyi illetve a pénzügyminiszterrel is.

"Kifogásainkat eljuttatjuk a Gazdasági Versenyhivatalhoz, az adó illetve a vámhatósághoz is, és kérjük vizsgálják meg, hogy beszerzési áron vagy az alatt árusítja-e az Auchan a görögdinnyét. Ha ez utóbbi történik, akkor az szabályellenes" - mondta még.

Féláron veszik át a dinnye kilóját

Karsai utalt arra, hogy Mezőkovácsháza térségében tíz településen, 3000 hektáron termelnek dinnyét, ami tízezer ember megélhetését jelenti. "A dinnye kilójának előállítási költsége betakarítás és szállítás nélkül 45 forint, az Auchan azonban 49 forintért hirdette meg a gyümölcs kilóját. Ezzel az akcióval az áruház letörte az exportárat, de a magyar felvásárlási árakat is, mivel a többi áruház is mélyen ár alatt veszi át a dinnyét" - fejtette ki.

A képviselő szerint legalább 50 forintot kéne a felvásárlóknak fizetnie ahhoz, hogy a termelőknek minimális haszna is maradjon, azonban csak 25 forintot kínálnak nekik.