Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dávid Ibolya: A sajtó egyetlen képviselője se szálljon be a választási kampányba!

2002.02.04. 21:01
Dávid Ibolyának az Országos Sajtószolgálaton keresztül közzétett nyilatkozatát az alábbiakban szó szerint, teljes terjedelmében közöljük.
Több mint sajnálatos, hogy napok óta teljes tévedésen - szándékosan nem mondom, hogy tudatos félrevezetésen - alapuló hírhadjárat folyik számos sajtóorgánumban ellenem és családom ellen. Az is sajnálatos, hogy az ügy igazságtartalma még csak nem is érdekli azokat, - vagy legalábbis figyelmen kívül hagyják - akik tollat vagy mikrofont vettek a kezükbe a Tamási szociálpolitikai segélyek kapcsán lezajlott sajnálatos bírósági ítéletek kapcsán.

Az állítások: egy vallomásban az szerepelt, hogy én adtam volna ügyvédként tanácsot a jogellenes magatartásra, valamint hogy a férjem okiratokat készített és aláírásokat hitelesített.

A tény ezzel szemben, hogy ez a vallomás nem létezik. Valóban elhangzott egy tévedésen alapuló, s éppen ezért visszavont vallomásban (a perirat 278. oldalán olvasható), hogy egy hölggyel beszéltek, ám Dávid Ibolyát nem ismerték. Azt gondolták, hogy Dávid Ibolya, csak zárójelben jegyzem meg, hogy a hölgy, akivel beszéltek, alacsony volt, sötétbarna, derékban kicsit erős. Ennyit nem változtam pár év alatt.

Férjem, mint Tamási egyetlen közjegyzője, valóban hitelesített aláírásokat, ami annyit jelent, hogy megállapította, aki előtte aláírta a nevét egy iratra, az valóban a név tulajdonosa volt. Hogy az irat mit tartalmazott, ahhoz a közjegyzőnek semmi köze. A jogszabály alapján aláírást hitelesít.

Az is tény, hogy 1990. óta semmilyen ügyvédi tevékenységet nem folytatok sem Tamásiban, sem másutt.

Az is tény továbbá, hogy az elmúlt napok számos híradásában, TV-ben, nyomtatott és elektronikus sajtóban a félremagyarázó megfogalmazások folyamatosan azt a látszatot keltik, mintha nekem bármilyen közöm lenne a Tamásiban történt visszaélésekhez.

Ezt visszautasítom, és felhívom ezúton a sajtó és a nyilvánosság valamennyi szereplőjét, minden ok nélkül ne keltse rossz híremet. E mellett kérem, hogy hagyatkozzon a tényekre, és ne restelljen csak ellenőrzött értesüléseket közzétenni.

Végül szeretném megjegyezni, hogy a közelgő országgyűlési választások különösen megnövelik a sajtó felelősségét, milyen híreket, milyen tálalásban közöl. Kérem, ne szálljanak be a politikai kampányba, ne váljanak semelyik oldal múló érdekeinek kiszolgálóivá, mert hitelüket veszítik. Kockáztatják, hogy a választások keltette felfokozottabb hangulat elmúltával sem fogadhatjuk el értesüléseiket anélkül, hogy eszünkbe ne jutna: vajon ki vezeti az újságíró tollát? A sajtó szabadságát és tisztaságát kockáztatják. Kérem, ne tegyék!