Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Dávid Ibolya: A sajtó egyetlen képviselője se szálljon be a választási kampányba!

2002.02.04. 21:01
Dávid Ibolyának az Országos Sajtószolgálaton keresztül közzétett nyilatkozatát az alábbiakban szó szerint, teljes terjedelmében közöljük.
Több mint sajnálatos, hogy napok óta teljes tévedésen - szándékosan nem mondom, hogy tudatos félrevezetésen - alapuló hírhadjárat folyik számos sajtóorgánumban ellenem és családom ellen. Az is sajnálatos, hogy az ügy igazságtartalma még csak nem is érdekli azokat, - vagy legalábbis figyelmen kívül hagyják - akik tollat vagy mikrofont vettek a kezükbe a Tamási szociálpolitikai segélyek kapcsán lezajlott sajnálatos bírósági ítéletek kapcsán.

Az állítások: egy vallomásban az szerepelt, hogy én adtam volna ügyvédként tanácsot a jogellenes magatartásra, valamint hogy a férjem okiratokat készített és aláírásokat hitelesített.

A tény ezzel szemben, hogy ez a vallomás nem létezik. Valóban elhangzott egy tévedésen alapuló, s éppen ezért visszavont vallomásban (a perirat 278. oldalán olvasható), hogy egy hölggyel beszéltek, ám Dávid Ibolyát nem ismerték. Azt gondolták, hogy Dávid Ibolya, csak zárójelben jegyzem meg, hogy a hölgy, akivel beszéltek, alacsony volt, sötétbarna, derékban kicsit erős. Ennyit nem változtam pár év alatt.

Férjem, mint Tamási egyetlen közjegyzője, valóban hitelesített aláírásokat, ami annyit jelent, hogy megállapította, aki előtte aláírta a nevét egy iratra, az valóban a név tulajdonosa volt. Hogy az irat mit tartalmazott, ahhoz a közjegyzőnek semmi köze. A jogszabály alapján aláírást hitelesít.

Az is tény, hogy 1990. óta semmilyen ügyvédi tevékenységet nem folytatok sem Tamásiban, sem másutt.

Az is tény továbbá, hogy az elmúlt napok számos híradásában, TV-ben, nyomtatott és elektronikus sajtóban a félremagyarázó megfogalmazások folyamatosan azt a látszatot keltik, mintha nekem bármilyen közöm lenne a Tamásiban történt visszaélésekhez.

Ezt visszautasítom, és felhívom ezúton a sajtó és a nyilvánosság valamennyi szereplőjét, minden ok nélkül ne keltse rossz híremet. E mellett kérem, hogy hagyatkozzon a tényekre, és ne restelljen csak ellenőrzött értesüléseket közzétenni.

Végül szeretném megjegyezni, hogy a közelgő országgyűlési választások különösen megnövelik a sajtó felelősségét, milyen híreket, milyen tálalásban közöl. Kérem, ne szálljanak be a politikai kampányba, ne váljanak semelyik oldal múló érdekeinek kiszolgálóivá, mert hitelüket veszítik. Kockáztatják, hogy a választások keltette felfokozottabb hangulat elmúltával sem fogadhatjuk el értesüléseiket anélkül, hogy eszünkbe ne jutna: vajon ki vezeti az újságíró tollát? A sajtó szabadságát és tisztaságát kockáztatják. Kérem, ne tegyék!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!