Szilárda
-4 °C
2 °C

Nagypolitika középfokon

2002.11.25. 12:51
Bár a mondás szerint a politikához nem ész, hanem rátermettség kell, a közvélemény elvárja a felsőfokú végzettséget a politikusoktól. A parlamentbe bekerült huszonöt felsőfokú végzettség nélküli képviselő ennek megfelelően a parlamenti munka mellett az előadótermeket is látogatja. Mindenesetre diploma nélkül is betölthet valaki magas funkciókat, Gál J. Zoltán kormányszóvivő, Teleki László politikai államtitkár lehet felsőfokú végzettség nélkül.
Huszonhat parlamenti képviselőnek, köztük Gál J. Zoltán kormányszóvivőnek nincs felsőfokú képzettsége - derült ki a Népszava összeállításából. A diploma nélküli honatyák szerint a felsőfokú végzettség nem alapkövetelmény a politikusi feladatok ellátásához, többségük mégis szorgalmasan tanul.

A felsőfokú végzettség hiánya nem akadálya magas állami poziciók betöltésekor sem. Bár a Népszava összeállításában nem szerepel, Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi politikai államtitkára sem rendelkezik Főiskolai vagy egyetemi diplomával. Az államtitkár a szakmunkás-bizonyítvány megszerzése óta két, főiskolai diplomát nem adó képzésen vett részt. A zsámbéki főiskolán romológiát tanult, és "nemrégiben elvégezte az Európai uniós ismeretek" kurzust is. Az államtitkári pozició elnyerésénél "nem volt előfeltétel a felsőfokú végzettség" - mondta el Teleki az Indexnek. Különben szerinte a "szakmunkások sokan vannak, lehet rájuk számítani" és nem lehet csak ezért "félretenni" őket.

Továbbtanulók

Arányait tekintve az SZDSZ parlamenti frakciójában a legmagasabb a diplomások részaránya, húsz képviselőjük közül egyedül Gusztos Péternek nincs főiskolai vagy egyetemi végzettsége. A környezetvédelmi bizottság tagja dolgozik a helyzet megváltoztatásán, jelenleg az ELTE szociológia szakán tanul. Bár már volt példa arra, hogy az ellenzéki képviselők "bekiabálásokkal minősítették" iskolázottságát, Gusztos ezt nem érti, hiszen soha nem vállalt "diplomás ismereteket követelő" feladatokat. Ő is úgy látja azonban, hogy a speciális tudást igénylő feladatokhoz elengedhetetlen a felsőfokú végzettség.

Az MSZP frakciójnak összesen tizenegy diploma nélküli tagja van, Fetser János és Varju László csak technikumi végzetséggel rendelkezik. A szakmunkásbizonyítvány mellett érettségizett Filó Pál diploma nélkül tölti be a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság alelnöki posztját. Érettségi áll az iskolai végzettség rovatban Nyakó István személyi adatlapján is. Az emberi jogi bizottság szocialista tagja mint mondta így is alkalmasnak tartja magát tiszte betöltésére, a felsőfokú végzettséget azonban nélkülözhetetlennek tartja a politikusi pályán. "Ezért is járok a miskolci egyetem bölcsészkarának szociológia szakára" - nyilatkozta a Népszavának.

A rátermettség számít

Ugyancsak tanulással tölti az idejét Csampa Zsolt, a felsőfokú végzettség nélküli öt MDF-es honatya egyike. Csampa jelenleg pedagógusképzőbe jár. A Fidesz parlamenti frakciójának kilenc diploma nélküli tagja van. Balogh József és Tóth Gábor szakmunkásbizonyítvánnyal rendelkezik, heten egyelőre csak az érettségit tették le. A tudásszomj közöttük sem csökkent, a pártot az ifjúsági és sportbizottságban képviselő Zsigó Róbert például a pécsi tudományegyetemen képzi magát személyügyi szervezővé. Véleménye szerint azonban a végzettségnél "sokkal fontosabb", hogy valaki el tudja-e látni a rábízott feladatokat.

Elvárás, nem követelmény

Hasonlóan nyilatkozott a lap által megkérdezett politológus, Meiszter Péter is. "Egy mondás szerint a politikához nem ész, hanem érzék kell" - mondta, hozzátéve, hogy egy-egy szakterület vezetői székébe specialisták kerülhetnek, azaz "elképzelhetetlen", hogy megfelelő végzettségű politikus töltsön be vezető tisztséget. Bár az alkotmány nem követeli meg, hogy a miniszterelnök diplomás ember legyen, a kérdésben meglehetősen konzervatív közvélemény elvárja a felsőfokú végzettséget az ország vezetőjétől.

Egy PR szakértő szerint ez azonban nem csak a vezető politikusokkal szemben elvárás. Véleménye szerint elképzelhető, hogy a parlamentbe bejutó képviselők némelyike nem szerzett volna elég szavazatot, ha nincs diplomája.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!