Klaudia
-4 °C
2 °C

Továbbra sem fizetik ki büntetésüket a diplomaták

2004.12.29. 14:01
Több mint ötvenmillió forint be nem fizetett parkolási díjjal tartoznak a Magyarországra akkreditált külföldi diplomaták a fővárosi közterületi parkolási társaságnak. A diplomaták úgy tudják, hogy a Külügyminisztérium érvénytelennek nevezte a korábbi fizetési felszólítást. A tárca szerint még folynak a tárgyalások.

Továbbra sem kell kifizetniük több mint ötvenmillió forintos parkolási tartozásukat a magyarországi külképviseletek, mivel tudomásuk szerint a külügyminiszter érvénytelennek nevezte a tárca korábbi körjegyzékét, amelyben a hátralék törlesztésére szólítottak fel.

A külügy szeptemberben jelezte az ötvenmilliós parkolási tartozást. A tárca álláspontja szerint a diplomáciai mentesség a parkolási díjak fizetésére nem terjed ki, ezért a parkolási társaságnak minden jogalapja megvan peres úton behajtani a tartozásokat",

A diplomáciai testületek rangidős misszióvezetője (doyen) a nagyköveteknek címzett, december 10-i keltezésű levelében arról tájékoztatott, hogy a felgyülemlett díjhátralékok - szerint zavaros kezelésű - ügye szóba került az új külügyminiszterrel történt találkozása során is.

A levél szerint a külügyminiszter érvénytelennek nevezte a parkolási díjak ügyében, a tárca által korábban kiadott korábbi körjegyzékét . Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy Somogyi Ferenc csak néhány hete van hivatalban és egyúttal arról tájékoztatják a nagyköveteket, hogy az ügyben további információkat várnak a tárcától.

A Külügyminisztérium szóvivői osztályán az Index érdeklődésére szerdán elmondták, folyamatban vannak a tárgyalások, amelyekről csak később adnak tájékoztatást.