Gusztáv
3 °C
6 °C

Orbán edzője is diplomata-útlevéllel járt

2002.07.25. 18:20
Simicska Lajos mellett Orbán Viktor volt miniszterelnök edzője, Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója, illetve Schwajda György, a Nemzeti Szinház vezetője is rendelkezik diplomata-útlevéllel - értesült az MTI. A kormányszóvivő közölte, a jogosulatlanul kiosztott útiokmányokat visszavonják, ha az ügyben lezárult a vizsgálat.
A Külügyminisztérium felkérte a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy nyilatkozzon: fenn kívánja-e tartani azoknak a személyeknek a diplomata-útlevelét, akiknek Orbán Viktor adományozta az okmányt. Tucatnál több név szerepel a Külügyminisztérium listáján - közölte az MTI érdeklődésére csütörtökön Gál J. Zoltán, annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint Simicska Lajos volt APEH-elnök is rendelkezik diplomata útlevéllel. A kormányszóvivő kifejtette, a miniszterelnöknek joga van arra, hogy diplomata-útleveleket biztosítson személyes megbízottai számára.

A jogszerű használók

Ez akkor jogszerű, ha olyan személyek kapnak diplomata-útlevelet, akik rendszeresen kísérik a miniszterelnököt külföldi útjaira. Ilyenek lehetnek a kormányfő tanácsadói, vagy akik tisztségükből adódóan több hivatalos utat tesznek. Gál elmondta, a listán szerepel számos olyan személy, aki - a szóvivő szavai szerint - jogosan rendelkezik diplomata-útlevéllel, mint például több volt államtitkár, Boross Péter volt miniszterelnök és az előző miniszterelnök volt sajtótitkára.

Hozzátette, hogy esetükben - mivel megbízatásuk lejárt - az új kormány nem kívánja fenntartani ezt a jogosultságot. Az MTI értesülése szerint a listán szerepel még Schmidt Mária, a Terror Házának igazgatója, Schwajda György, a Nemzeti Színház volt igazgatója, valamint az előző miniszterelnök titkárnője és Jakab János is, akivel kapcsolatban Gál J. Zoltán azt elmondta, a Miniszterelnöki Hivatal is vizsgálja, milyen tisztséget töltött be, de a MeH munkatársai úgy emlékeznek, hogy ő volt Orbán Viktor edzője.

Egy hét múlva zárul a vizsgálat

Esetében meglehetősen érdekes, hogy milyen okból kaphatott diplomata-útlevelet, jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve, hogy az új kormány nyilvánvalóan nem kívánja Jakab János jogosultságát fenntartani. Gál J. Zoltán elmondta, hogy várhatóan a jövő héten befejeződik az ügyben a vizsgálat, ezt követően Kiss Elemér kancelláriaminiszter hivatalos levélben válaszol a Külügyminisztériumnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!