Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán edzője is diplomata-útlevéllel járt

2002.07.25. 18:20
Simicska Lajos mellett Orbán Viktor volt miniszterelnök edzője, Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója, illetve Schwajda György, a Nemzeti Szinház vezetője is rendelkezik diplomata-útlevéllel - értesült az MTI. A kormányszóvivő közölte, a jogosulatlanul kiosztott útiokmányokat visszavonják, ha az ügyben lezárult a vizsgálat.
A Külügyminisztérium felkérte a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy nyilatkozzon: fenn kívánja-e tartani azoknak a személyeknek a diplomata-útlevelét, akiknek Orbán Viktor adományozta az okmányt. Tucatnál több név szerepel a Külügyminisztérium listáján - közölte az MTI érdeklődésére csütörtökön Gál J. Zoltán, annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint Simicska Lajos volt APEH-elnök is rendelkezik diplomata útlevéllel. A kormányszóvivő kifejtette, a miniszterelnöknek joga van arra, hogy diplomata-útleveleket biztosítson személyes megbízottai számára.

A jogszerű használók

Ez akkor jogszerű, ha olyan személyek kapnak diplomata-útlevelet, akik rendszeresen kísérik a miniszterelnököt külföldi útjaira. Ilyenek lehetnek a kormányfő tanácsadói, vagy akik tisztségükből adódóan több hivatalos utat tesznek. Gál elmondta, a listán szerepel számos olyan személy, aki - a szóvivő szavai szerint - jogosan rendelkezik diplomata-útlevéllel, mint például több volt államtitkár, Boross Péter volt miniszterelnök és az előző miniszterelnök volt sajtótitkára.

Hozzátette, hogy esetükben - mivel megbízatásuk lejárt - az új kormány nem kívánja fenntartani ezt a jogosultságot. Az MTI értesülése szerint a listán szerepel még Schmidt Mária, a Terror Házának igazgatója, Schwajda György, a Nemzeti Színház volt igazgatója, valamint az előző miniszterelnök titkárnője és Jakab János is, akivel kapcsolatban Gál J. Zoltán azt elmondta, a Miniszterelnöki Hivatal is vizsgálja, milyen tisztséget töltött be, de a MeH munkatársai úgy emlékeznek, hogy ő volt Orbán Viktor edzője.

Egy hét múlva zárul a vizsgálat

Esetében meglehetősen érdekes, hogy milyen okból kaphatott diplomata-útlevelet, jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve, hogy az új kormány nyilvánvalóan nem kívánja Jakab János jogosultságát fenntartani. Gál J. Zoltán elmondta, hogy várhatóan a jövő héten befejeződik az ügyben a vizsgálat, ezt követően Kiss Elemér kancelláriaminiszter hivatalos levélben válaszol a Külügyminisztériumnak.