Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Megnyílt az első diszkont benzinkút

2001.01.10. 15:54
Dunaújvárostól pár kilométerre, a 6-os út mentén nyitotta meg szerdán a Magyar Autóklub Magyarország és egyben Európa első diszkont benzinkútját. A tervek szerint országszerte folyamatosan terjeszkedő Klubpetrol kutaknál a Mol árainál 10 forinttal tankolhat olcsóbban egy liter 95-öst vagy dieselt a tagságival rendelkező autós, ha lemond a normál kutaknál megszokott extrákról.
A festői Dunaújváros ipartelepeitől pár kilométerre, a 6-os út 76. kilométerénél adták át szerdán az ország és egyben Európa első diszkont benzinkútját.

Az első Klubpetrol töltőállomás
A diszkont elnevezés elsősorban a spártai körülményekre és az alacsony árra utal, a Klubpetrol elnevezésű, a Magyar Autóklub kezdeményezésére létrehozott, jelenleg egyetlen kútból álló hálózat jelmondata szerint ugyanis náluk a Mol éppen aktuális kiskereskedelmi árainál 10 forinttal olcsóbban juthat üzemanyaghoz a vevő. Ez jelenleg a Klubpetrol által forgalmazott 95-ös benzinnél 207 forintot, a dieselnél pedig 210 forintot jelent. Aki 91-est szokott tankolni, az a jobb minőségű 95-össel is jobban jár, 98-as oktánszámú üzemanyag hiányát pedig adalékkal lehet pótolni, mondják az üzemeltetők, akik a Mol nyár eleji drasztikus áremeléseinek hatására döntöttek az egyelőre példa nélküli vállalkozás megindítása mellett.

Csak tagságival!

Tagsági kártya kell, nem hitel
A Klubpetrol kutaknál csak tagságival lehet tankolni. Az autóklub mintegy 100 szolgáltatóhelyén, a Klubpetrol kutaknál, illetve a társaság szerződéses partnereinél, mint például a Tesco áruházlánc megvásárolható, két évig érvényes matrica január 31-ig 1200 forintba, tehát körülbelül öt liter benzin árába kerül, februártól azonban már 1500 forintot kell fizetni az egy évre érvényes tagságiért. A teherautó-tulajdonosoknak ugyanez 3000 forintjába kerül.

A tagságira Kovács Zoltán, a MA főtitkára szerint azért van szükség, mert ebből épülnek majd a mostanra már negyvenezer tagot számláló társaság újabb diszkont kútjai, a tervek szerint rövid időn belül mintegy 80-100 országszerte. A következő négy-állásos töltőállomást például január végén adják át a székesfehérvári Tesco parkolójában.

Garantált minőségű üzemanyag

Az ipari méretekben zajló olajszőkítésen edződött honpolgárok találgatásait megelőzendő az autóklub főtitkára azt is elmondta, hogy az alacsony ár ellenében a Klubpetrol tagjai garantáltan jó minőségű, leggyakrabban a Moltól beszerzett üzemanyagot kapnak.

Csak ami a tankoláshoz kell
Arra a kérdésre, hogy miért olcsóbb mégis ez a hálózat, mint a többi, Kovács elmondta: az elsősorban a beruházási költségeken takarékoskodtak, egy átlagos benzinkút kialakításának 250-300 millió forintos költsége helyett ugyanis a diszkont kút felépítése csak 25-30 millióba került, emellett a minden extrát nélkülöző állomások üzemeltetési költsége is jóval alacsonyabb.

A diszkont kutaknál ugyanis nincsen autómosó, kompresszor vagy porszívó, nem lehet édességet, újságot vagy cigarettát vásárolni, kártyával fizetni, és a Dunaújváros melletti első kútnál non-stop üzemelő Préri Vendéglőben a környék egyetlen WC-jének használatáért is 50 forintot kell fizetni.  • Vennék
  • Hírek