Szilárda
0 °C
6 °C

Cigányosztály Verpeléten

2001.10.02. 13:38
Faji diszkriminációra panaszkodik az Országos Cigány Önkormányzat annak kapcsán, hogy a verpeléti általános iskolában csak cigánygyerekekből álló osztályt hoztak létre. A Heves megyei község iskolájának igazgatója arra hivatkozik, hogy képességeik alapján különítették el a gyerekeket.
A verpeléti iskola új pedagógiai programjának felülvizsgálatát kéri a Heves megyei Közigazgatási Hivataltól az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ), mivel a program nyomán az iskola ötödik évfolyamán egy, csak cigányokból álló osztályt hoztak létre. Lólé Mihály szerint alkotmányellenes módon faji alapú elkülönítés történt az intézményben. A megyei koordinátor a közigazgatási hivataltól ígéretet kapott arra, hogy helyszíni vizsgálatra kerül sor. Ha ez eredménytelen, a kisebbségi ombudsmanhoz fordulnak segítségért.

A képességek döntöttek?

Az iskola igazgatója azt MTI-nek nyilatkozva úgy reagált: szó sincs szegregációról, csupán az volt a cél, hogy a jobb, illetve a gyengébb tanulók a képességeik szerinti oktatást kapják, illetve ne csökkenjen az iskolai létszám, a jobban tanuló gyerekeket ugyanis szüleik más iskolákba viszik át.

Hat roma gyermek a "jobb" csoportba került

Az iskolában az új pedagógiai program szerint egy, a negyedik osztályosok képességeit vizsgáló pontrendszert állítottak fel, ennek alapján pedig a jobban teljesítőket különválasztották a gyengébbektől. A felosztás után derült ki, hogy a gyengébb osztályba mindössze három nem cigány gyerek járna, őket pedig azonnal más iskolába íratták be szüleik. A jobb csoportba hat roma származású gyerek került be; ez is bizonyítja, hogy nem faji, hanem tanulmányi képesség szerinti felosztás történt - tette hozzá az igazgató.

A képviselő-testület elégedett a pedagógiai programmal

A verpeléti kisebbségi önkormányzat vezetője, Pusztay István úgy véli: diszkrimináció, hogy az egyik ötödikes osztályba csak cigány gyerekek járnak Az emelt szintű oktatásra korábban is volt lehetősége a jó képességű gyerekeknek, vagyis a döntést módosítani kell - mondta Pusztay.

A község képviselő testülete egyébként a kisebbségi önkormányzat tiltakozásának bejelentését követően megvizsgálta az iskola új pedagógiai programját, és annak fenntartása mellett foglalt állást.