Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Pert nyert az ujját elvesztő cigány lány

2001.10.17. 16:22
A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében közel egymillió forintra büntetett egy hernádi céget, amely nem akart kártalanítást fizetni a munkavégzés közben két ujját elvesztető, jogellenesen alkalmazott fiatalkorú lánynak. A bíróság határozatában döntő szerepet játszott a Roma Sajtóközpont egyik munkatársának "beépített ügynökként" tett jelentése.
A Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett jogerős ítéletében - a Pest Megyei Munkaügyi Bíróság elsőfokú döntését helyben hagyva - több mint 700 ezer forint és annak hároméves kamatainak megfizetésére kötelezi a Navigátor Kft.-t, miután a céget vétkesnek találta egy 1998-ban bekövetkezett balesetért.

A Hernád határában működő hűtőgépalkatrész-gyártó üzemben Lakatos Teréz Anitának három éve - még tizenhét évesen - vágta le két ujját egy lemezvágó olló. A baleset miatt azonban a Navigátor Kft. nem volt hajlandó kártérítést fizetni.

A cigány lány ekkor a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához (NEKI) fordult, amely az Egyesült Államokban régóta alkalmazott teszteléses eljárással bizonyította a jogsértést. Az iroda "beépített ügynökeként" a Roma Sajtóközpont egyik munkatársa végezte a munkahely tesztelését. Az újságíró helyi cigány asszonynak "álcázva" magát négy munkanapot dolgozott le a Navigátor Kft.-nél, miközben azt vizsgálta: az üzem megfelel-e a foglalkoztatási jogszabályok előírásainak.

Az RSK munkatársa tízoldalas jelentésének segítségével állapította meg a bíróság, hogy azon a gépen, amelyen a fiatal lány dolgozott, kizárólag felnőtteket alkalmazhattak volna, és a dolgozók munkavédelmi oktatása sem volt megfelelő.