Oszkár
20 °C
29 °C

A Jobbik szerint levadássza a kormány a jobboldalt

2003.08.06. 12:06
Tárgyalásokat kezd a héten a parlamenti pártokkal, közöttük elsősorban a Fidesszel és az MDF-fel a Jobbik az antidiszkriminációs törvény miatt. Az Igazságügyi Minisztérium honlapján olvasható tervezetről a Jobbik nem kevesebbet állít, mint hogy halálos fegyverré válhat a kormány kezében.
A törvényt több ponton is kritizálja a szervezet. A leginkább azt bírálják, hogy az igazságügyi miniszter javaslatára a kormányfő nevezi majd ki az úgynevezett egyenlő bánásmód bizottság tagjait, mintegy "négyszemközti paktum" alapján. Ennek a testületnek ugyanis joga lesz milliós bírságokat kiszabni, adott esetben évekre is eltiltani megbüntetett cégeket az állami közbeszerzési eljárásokból.

A politikai kommandó és a halálos fegyver

A kormányfő által kinevezett bizottsági tagok egyfajta "politikai kommandóként" működhetnek, "halálos fegyvert" adva a kormány kezébe, amellyel legálisan levadászhatják majd politikai ellenfeleiket - vélekedik Vona Gábor, a Jobbik alelnöke.

A bizottság elé került ügyekben ráadásul megfordul a bizonyítási eljárás és például a megtámadott munkaadónak kell ártatlanságát tisztáznia. Természetesen bárki fordulhat a bírósághoz rá nézve kedvezőtlen döntés esetében, ám a Jobbik szerint az eljárási procedúra hosszú, és ezalatt az idő alatt mind morálisan, mind anyagilag tönkremehet a bizottság által elmarasztalt személy vagy cég.

Nem olyan fajsúlyos

Mindazonáltal a Jobbik még nem döntött, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak-e a törvénytervezet miatt. Vona Gábor szerint egyáltalán nem is lenne szükség ilyesféle törvényre, ugyanis a diszkriminatív jogsértések "nem olyan fajsúlyosak".

Az IM-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a héten zárul le a törvénytervezet közigazgatási egyeztetése, majd ezután kerül a kormány elé a javaslat.

A bizottsággal kapcsolatban az alkotmányügyi főosztálytól azt tudtuk meg, hogy ezen a területen kiemelkedő munkát végző, nagy tudású jogászok köréből választanak majd, akikkel szemben az alkotmánybírákkal szemben alkalmazott követelményeket támasztják.