Lujza
-2 °C
13 °C

Megalakult az állatjóléti minisztériumi osztály

2003.01.23. 10:34
Az Európai Unióban jobb dolguk lesz a nagyüzemi körülmények között élő állatoknak. A csatlakozásunkkal egyidőben hatályba lépő rendelet szabályozza majd például a májliba tömésének és a tolltépésnek a kíméletes végrehajtását. A közelmúltban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban külön osztályt hoztak létre, melynek feladata az állatok jólétének biztosítása.
Az állatvédelemről szóló hazai rendelet, egyebek mellett, megszabja, hogy az uniós csatlakozás időpontjától mekkora területet kell az állatoknak az ólokban biztosítani, milyen szélességű nyílások lehetnek a padozaton - írja Népszabadság. A baromfitartóknak például megfelelő dőlésszögűre kell állítaniuk a ketrecek alját, hogy a tojás a gyűjtőcsatornába guruljon. Az ötmillió magyar tyúk közül 1,2 millió él jelenleg megfelelő magasságú és padozatú ketrecben, Magyarország emiatt több év haladékot kapott Brüsszeltől. A moratórium ellenére ettől az évtől már csak új ketreceket lehet üzembe helyezni.

Játszó malacok, vitaminozott marhák

A májliba tömése magyar sajátosság. Az Európai Unióban rendelet szabályozza majd ennek, valamint a tolltépésnek a kíméletes végrehajtását. A malacoknak pedig állandó játszási lehetőséget kell biztosítani. A borjúk tartásán is változtatni kell, ennek jegyében elegendő vasat tartalmazó táplálékot kell kapniuk.

A rendelet ellenőrzésének betartásáról szólva a Népszabadság cikke megemlíti: az állat-egészségügyi hatóság évente legalább egyszer minden állattartó telepen ellenőrzést tart. Egyelőre nem büntetnek, csak állatorvos bevonásával segítenek átalakíttatni a technológiát.

Tíz év alatt 200 milliárdot kéne állatjólétre költeni

Az állatok szállításának szabálya is megváltozik uniós csatlakozásunkat követően. A napilap szerint a teherautók, kamionok megfelelnek az előírásoknak, a pihenőidőt, a szállított állatok szabályszerű etetését, itatását viszont nem tartják be. Az is gond, hogy egyelőre kis helyen összezsúfolva fuvarozzák a jószágokat.

Hogy mennyibe kerül majd a szükséges intézkedések meghozatala, azt ma még senki sem tudja - írja a napilap. Egyes számítások szerint a szarvasmarha-, sertés- és baromfiágazatban tíz év alatt kétszázmilliárd forintot kellene elkölteni. A közelmúltban egyébként a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban külön osztályt hoztak létre, melynek feladata az állatok jólétének biztosítása.