Lehel
17 °C
27 °C

A Securitaténak dolgozott Diurnus

2005.09.30. 12:20
Bodor Pál közíró a Hetek című hetilapban elismerte, hogy a román államvédelem többedmagával felkérte arra, hogy néhány írásról véleményt mondjanak.

Ellentétes következtetéseket vont le a Magyar Nemzet és a Népszabadság azokból a kommentárokból, amelyeket Hetek közölt. A lapban megjelent Bodor "Diurnus" Pál visszaemlékezések alapján a Magyar Nemzet azt állítja, hogy a író jelentéseket készített kollégáiról, a Népszabadság szerint viszont az interjú cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy a román államvédelemnek dolgozott volna.

A Heteknek adott interjújában Bodor elismeri ugyanakkor, hogy a román hatóságok őt és másokat is felkérték, hogy "néhány írásról" mondjanak véleményt. A közíró szerint erre azért volt szükség, mert az ötvenes években Romániában a hatóságok irodalmi elemzéseket végeztek, és nem egyszer bírósági ítéleteket alapoztak ezekre a kritikákra. Ezt akkor ő többedmagával is ellenezte, mondván, hogy vannak évszázadok óta tartó elemzési viták egy-egy műről, "miből gondolják ezek a tisztek, hogy ők ebben illetékesek, megfellebbezhetetlenek". A hatóságok részéről az volt erre a válasz, hogy a továbbiakban Bodorékkal íratták az "elemzéseket" a magyar származású romániai írók munkáiról

Mint Bodor írja, "ez a história cselekményében rövid ideig, nyomasztó hatásában máig tart", ezért egy kisregény formájában próbálja feldolgozni a majdnem félévszázaddal korábbi történéseket.