Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Hetek óta nem tudják feltölteni az ország vérkészletét

2008.07.22. 16:03
A Magyar Vöröskereszt rendkívüli véradásokat szervez a fővárosban, illetve részt vesznek több fesztiválon is, így próbálják feltölteni az ország vérkészletét. Az utóbbi hetekben 30-40 százalékkal csökkent a véradók száma, Budapesten a legnagyobb a hiány.

Újabb rendkívüli véradásokat szervez a Magyar Vöröskereszt, mert az előző heti felhívások ellenére sem sikerült az ország vérkészletét helyreállítani. Hetek óta csak nehezen biztosítható a betegellátáshoz folyamatosan szükséges vérmennyiség.

Csütörtökön 11 és 18 óra között a szervezet fővárosi, Arany János utcai székházába várják azokat, akik segíteni szeretnének. Következő héten ugyanebben az időpontban, ugyanott szintén véradó napot tartanak. A Magyar Vöröskereszt emellett a hét végén részt vesz a kapolcsi Bűvészeti Napok rendezvényen, illetve a többi országos fesztiválon is.

A vérkészlet drasztikus csökkenésének az az oka, hogy a szabadságok miatt nehezebb elérni a véradókat, és az iskolák is be vannak zárva. A folyamatos betegellátáshoz azonban stabil készletre van szükség a nyári hónapokban is, ráadásul ebben az időszakban rengeteg baleset történik az utakon. A biztonságos betegellátáshoz országosan hetente 10 ezer véradóra van szükség, ezzel szemben az elmúlt hetekben három-négyezer fővel kevesebben jelentkeztek véradásra.

Koltai Attiláné, a véradásszervezés országos szakmai vezetője elmondta, hogy bár ez a probléma minden évben megismétlődik, idén mégis úgy tűnik, a korábbinál is nehezebb elérni a donorokat. A legnagyobb gond a fővárosban van, hiszen ott működnek azok a nagy egészségügyi intézmények, ahol a vidéki betegek ellátása is történik.