Sára, Márió
2 °C
6 °C

Páncélozott kocsival fuvarozzák Dobrev Klárát

2006.02.24. 15:25
A Népszabadság értesülései szerint a rendőrség "komolynak tűnő" fenyegetésre hivatkozva rendelt külön testőrt Dobrev és gyermekei mellé. A napilap úgy tudja, hogy a rendőrök telefonos bejelentés alapján intézkedtek, mert a bejelentő a valósággal megegyező leírást adott Dobrev rendszeres napi programjairól és közlekedési szokásairól.

Mind nemzetbiztonsági, mind rendőrségi vonalon megerősítették a fenyegetés tényét, mondta el Batiz András kormányszóvivő az Indexnek. Egy vonatkozó kormányrendelet szem előtt tartásával Dobrev Klára és gyermekei védelmét ezután rendelték el, korábban ilyenben nem részesült a kormányfő családja.

Őrzik a családot

Ez a védelem egyfelől nyílt intézkedést jelent, azaz a kormányőrség tagjai vigyáznak Gyurcsány Ferenc családjának biztonságára, Dobrev Klára sofőrt kapott, és megerősített kocsival utazik. Másfelől operatív, azaz nem nyilvános intézkedéseket is életbe léptettek: fokozottan ellenőrzik a first lady mozgásának útvonalát, és biztosítják programjainak helyszíneit.

Mindez csütörtök reggeltől van így, mindaddig, míg meg nem szűnik a fenyegetettség és a rendőrség pontot nem tesz az ügy végére, mondta Batiz András. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott blogjában, hogy "nem önmagában a fenyegetés zavar, hanem az, hogy fel kell adni eddigi szokásaink egy részét. Klárát kísérni fogják, a gyerekek is részei lesznek egy olyan rendnek, amelytől eddig meg tudtuk magunkat óvni. "

Szerbek állnak a háttérben?

Egy szerbeknek tolmácsoló férfi tett bejelentést a Dobrev Klára és gyermekei elleni fenyegetésről a rendőrségnek a HavariaPress értesülései szerint. A hírügynökség úgy tudja, hogy egy kecskeméti nyilvános fülkéből érkezett a hívás a rendőrségre. A bejelentő állítása szerint szerb "üzletemberek" tárgyaltak egy magyar asszony megtámadásáról. A nőről képeket is mutattak, ezeken a bejelentő Dobrev Klárát, a kormányfő nejét vélte felismerni.

A bejelentő a HavariaPress tudomása szerint ennél többet nem árult el, és le is tette a telefont, a telefonáló személyét azonosítani eddig nem sikerült. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a hírügynökségi értesülést. Szűkszavúan csak annyit közölt, hogy "a rendőrség vizsgálja az ügyet a társszervek bevonásával".