Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Támad a dohánykommandó

2003.01.16. 11:58
Országos ellenőrzést tart a nemdohányzók védelméről szóló törvény maradéktalan betartása érdekében jövő szerdán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az ellenőrök azt vizsgálják, hogy a jogszabályoknak megfelelően helyezték-e el a dohányzási tilalmat jelző feliratokat és kijelöltek-e dohányzó helyet. A hatóság harminctól százezer forintig büntetheti a szabálysértőket.
Az egynapos ellenőrzést az ÁNTSZ városi és megyei intézetei hajtják végre a munkahelyeken, valamint a közforgalmú intézményekben. A január 22-i ellenőrzést Ungváry György megbízott országos tiszti főorvos rendelte el.

Az ellenőrök a hivatali helyiségekben, éttermekben, szórakozóhelyeken, egészségügyi és oktatási intézményekben, bölcsődékben, óvodákban, tömegközlekedési eszközökön, valamint zárt téri összejövetelek, gyűlések, előadások helyszínein jelennek meg.

A lakosság közel kétharmada passzív dohányos

Az országos tiszti főorvos annak figyelembe vételével rendelte el az országos ellenőrzést, hogy Magyarországon évente 28-30 ezer ember halála vezethető vissza a dohányzásra és a lakosság 60-70 százaléka a passzív dohányzás veszélyeinek van kitéve.

Minden hetedik haláleset köthető a dohányzáshoz
Az Egészségügyi Világszervezet szerint Európában 1,2 millió ember hal meg dohányzás közvetlen vagy közvetett következményeként, azaz minden hét halálesetből egy okozati összefüggésben hozható az aktív vagy passzív dohányzás egészségkárosító hatásával.

Magyarországon a dohányzás következtében mintegy 30 ezren halnak meg évente, az összes halálozás 21 százaléka tulajdonítható a dohányzásnak.

Ungváry György megbízott országos tiszti főorvos az MTI érdeklődésére az országos akció ellenőrzési szempontjairól elmondta: az ÁNTSZ-ek munkatársai megvizsgálják, hogy a jogszabályoknak megfelelően helyezték-e el a dohányzási tilalmat jelző feliratokat és kijelöltek-e dohányzó helyet.

Az országos tiszti főorvos szerint a szabálytalanságok miatti pénzbírságok elsősorban az ellenőrzött helyek fenntartóit érhetik, mert nem valószínű, hogy az előre bejelentett akció időszakában valamely dohányos tiltott helyen gyújtana rá.

Harminctól százezer forintig büntethetnek

"Azon személyeket, akik megsértik az előírásokat, 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatjuk - mondta az Indexnek Dr. Tomecz Éva, az ÁNTSZ közegészségügyi főosztályának helyettes vezetője. - Az intézményeket, vendéglátóegységeket pedig 50-100 ezer forint büntetés illeti meg, ha forgalmazás szabályit megszegik."

A szakember elmondása szerint a leggyakoribb szabálysértés, hogy nem jelölnek ki a dohányzóhelyet, vagy nem jelölik megfelelően.

Nem mindig szólnak előre

Ungváry György jelezte: terveik szerint az országos ellenőrző akciót negyedévente megismétlik, de annak időpontját nem közlik minden alkalommal előre.

A törvény
Az Országgyűlés 1999-ben alkotta meg a "nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól" szóló törvényt, amelynek előírásai 2001. január 1-től váltak kötelezővé. Ennek értelmében többek között dohányzóhelyet kell kijelölni azokban a szórakoztató, vendéglátó szolgáltatást nyújtó egységekben, ahol hideg- és melegkonyhai ételeket, továbbá cukrászati készítményeket árusítanak helyben fogyasztás céljából. A dohányzóhely ugyanabban a helyiségben nem jelölhető ki, kivéve, ha annak légtere a helyiség egyéb részétől elkülöníthető.
15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft