Törvénytelenül füstös éttermek

2001.01.11. 14:28
Január elsején véget ért az a több mint egyéves türelmi időszak, amíg az éttermek kialakíthatták füstmentes helyiségeiket. A renitens vendéglátó ipari egységeket legalább ötven-, legfeljebb százezer forintra lehet megbüntetni, akár naponta. A Vendéglősök Ipartestületének elnöke az Indexnek kijelentette: ,,Magyarországon az éttermek 90 százalékában továbbra sincs dohányzóterem". Fokozott ellenőrzés azonban nem várható.
A törvény hatályba és életbe lépése közti időszakban elvileg minden közintézményben ki kellett volna alakítani az úgy nevezett ,,dohányzókat." Az irodaházakban és közhivatalokban ezt általában úgy oldották meg, hogy ,,dohányzásra kijelölt hely"- feliratú táblákat helyeztek el az adott épület legnehezebben megközelíthető szegleteiben, ami nem nevezhető túl költséges megoldásnak, de gyakorlati haszna kétségtelen.

Magyarországon ma a felnőtt lakosság 40 százaléka dohányzik
Az éttermek és egyéb vendéglátó ipari egységek azonban nem rendezhették a problémát hasonló egyszerűséggel, hiszen kevés olyan étkezde létezik, ahol használatba vehető pincerendszer vagy eldugott folyosószeglet állna a rágyújtani vágyó vendégek rendelkezésére. A vendéglőknek ezért elkülönített helyiségeket kellett volna kialakítaniuk füstölő vendégeik részére, ráadásul olyat, ahol jól érzik magukat dohányzás közben, hiszen nagyjából ez, és nem az egészségvédelem az elsődleges szempont vendéglátós berkekben.

Károvits Tamás, a Magyar Vendéglősök Ipartestületének elnöke az Indexnek elmondta, hogy tudomása szerint a magyar egységek 90 százalékában a törvény ellenére sincs dohányzóterem. ,,Valaki megszimatolta, hogy komoly pénzek vannak ebben"- panaszkodott az elnök. ,,Teljesen előkészítetlenül hoztak egy olyan törvényt, ami alapján pénzt lehet beszedni a kisvendéglősöktől, akiknek nyilvánvalóan nincs több millió forintjuk a szükséges átalakításokra - tette hozzá Károvits, aki szerint több tucat ilyen egység kerülhet lehetetlen helyzetbe a jogszabály miatt.

,,Az ipartestület elnökének álláspontja érthető, hiszen Magyarországon ma a felnőtt lakosság 40 százaléka dohányzik"- ismerte el az Index érdeklődésére Végh Erzsébet a fővárosi ÁNTSZ Egészségvédelmi Főosztályának vezetője, aki az egészségügyi rutinellenőrzéseket felügyeli. Végh az Indexnek elmondta, hogy a szervezet nem tervez éttermi dohányrazziákat, de az állami utasítás értelmében ezentúl kiemelten figyelik a dohányfüstöt az egészségügyi ellenőrök.  • Tippek
  • Árfolyam