A Philip Morris vitatja az elsőfokú ítéletet

2000.07.15. 12:49
A Philip Morris USA sajtóközleménye szerint a floridai bíróság pénteki döntése ellentmond a józan észnek és Florida állam törvényeinek. A British American Tobacco magyarországi képviseleténél senkit sem sikerült szombaton elérni. A magyarországi törvénykezés ismerői szerint hazánkban egy hasonló jellegű kártérítési pernek nincs esélye.

A történelem eddigi legnagyobb összegű egyedi kártérítését ítélte meg egy floridai bíróság pénteken a dohánygyártók ellen, a 700 ezer beteg dohányos nevében indított perben. Az amerikai esküdtszék csaknem 145 milliárd dollár kifizetésére kötelezte az érintett gyárakat, köztük olyan cégeket, mint például a Philip Morris. Elképzelhető, hogy már az első fokú eljárást vezető bíró is mérsékli a kártérítés összegét.

A hazai céget nem érinti a döntés

Ezután fizetést kapnak a dohányzásért?
A British American Tobacco magyarországi képviseletének munkatársait szombaton nem sikerült elérni. A PM Magyarország sajtóirodájának elmondása szerint a hazai céget nem érinti a per, ezért az ügyben a PM USA hivatott nyilatkozni. Az erre vonatkozó törvény szakértői szerint az amerikai és magyarországi törvénykezés egymástól eltérő, egy ilyen jellegű kártérítés megítélésére hazánkban nem lenne esély.

Az ítélet törvényellenes

A Philip Morris USA hivatalos közleménye szerint a törvényszék ítélete ellentmond a józan észnek és Florida állam törvényeinek. ,,Azokat, akik tudatosan és informáltan döntenek a dohányzásról, nem kellene jutalmazni azért, mert a dohányzást választották" - nyilatkozta William S. Ohlemeyer, a PM alelnöke.

Ohlemeyer szerint másodszinten megváltozik az ítélet, mert a törvény előírásait már az esküdtszék megválasztása előtt is folyamatosan megszegték. A közlemény szerint az elmúlt három évben a szövetségi és állambeli törvényszékeken egy dohánygyártócég ellenes trend volt megfigyelhető. Precedensértékű azonban hogy a Legfelsőbb Bíróságon ezeket a döntéseket módosították.

Nincs peren kívüli megegyezés

A dohányipari cégek ügyvédjei pénteken az ítéletismertetés után úgy nyilatkoztak, hogy nincs szándékukban a peren kívüli egyezség megkötése. A bírósági eljárás alatt öt nagy dohányipari cég tisztségviselői tettek tanúvallomást, és összességében 15,3 milliárd dollárra becsülték cégeik értékét. A felperesek szakértői szerint viszont akár 157 milliárd dollár kifizetésére is képesek volnának az érintett vállalatok.

Az esküdtek egyértelműen a felpereseknek adtak igazat, és a Philip Morrist csaknem 74 milliárd, az R.J. Reynolds Tobaccót 36 milliárd, a Brown & Williamson Tobaccót 17,6 milliárd, a Lorillard Tobaccót 16 milliárd, a Liggett csoportot pedig 790 millió dollár megfizetésére kötelezték.