Emőke
-4 °C
9 °C

Félpályás útlezárással tiltakoznak a veszprémi kórház orvosai

2004.05.17. 10:51
Parkolási díjat akar fizettetni a helyi önkormányzat a veszprémi kórház orvosaival. Ha az orvosok hétfői útlezáró akciója nem jár sikerrel, azaz nem változtat álláspontján a város vezetése, akkor csütörtökön a városháza elé vonulnak demonstrálni az autóikkal.
Gépkocsikkal zárták le a veszprémi kórház orvosai hétfőn reggel hét órától a Veszprémbe bevezető Füredi út egyik sávját, mert a város képviselőtestülete két héttel ezelőtt úgy döntött: fizetni kell a kórház sorompóval ellátott, elkülönített parkolójában is.

Elvették tőlük

"A kórház előtti Füredi úton eddig is fizetniük kellett az orvosoknak, más egészségügyi dolgozóknak és a betegeknek is a parkolásért, a kórháznak ugyanis ezerkétszáz dolgozója van, s mindenki nem helyezhette el autóját az elkerített, 65 férőhelyes parkolóban. Most ezt is elvették tőlünk" - tájékoztatta az MTI-t Dávid Gyula, a kórház adjunktusa, a demonstráció szervezője. Veszprém egyik legforgalmasabb útszakaszán, a Füredi úton rendőrök irányítják a közlekedést. A félpályát lezáró mintegy 800 méteres kocsioszlop mindkét végén hatalmas transzparens hirdeti: "Ellátjuk a város lakosságát, a városatyák szeme előtt pedig csak a pénz lebeg."

Dávid Gyula az MTI-nek elmondta: a kórházban természetesen dolgoznak orvosok, a gyógyító munka zavartalan. Közlése szerint az ingyenes parkoló elvétele ellen 600 aláírás összegyűjtésével tiltakoztak már a kórházi dolgozók a városházán, ám akciójukra "fütyült a képviselő-testület". Rednik András főorvos, a veszprémi képviselő-testület egyetlen orvos tagja - aki gépkocsijával szintén demonstrál - az MTI-nek elmondta: "a parkoló elvételét elfogadható indokkal nem tudta alátámasztani a város vezetése, nyilvánvalóan ellene szavaztam a tervnek. Sajnos, egyedül én a testületben. Itt egyértelműen pénzről van szó, több tízmillió forintról". A főorvos elmondta: módosító indítványát a közgyűlés leszavazta.

A demonstrációt szervező adjunktus rámutatott arra is, hogy a pápai, ajkai, sümegi és várpalotai kórház előtt sem kell fizetni a parkolásért, sőt a fővárosi klinikáknál sem. Megjegyezte: azok a betegek, akik művese-kezelésre szorulnak, vagy a baleseti ambulancián várakoznak, óránként szaladgálhatnak ki az utcára, hogy a parkolójegyüket meghosszabbítsák. Dávid Gyula hangsúlyozta: ha a hétfői akciójuk nem jár sikerrel, azaz nem változtat álláspontján a város vezetése, akkor csütörtökön a városháza elé vonulnak demonstrálni az autóikkal.

Eddig tűrték

Büki Szilvia, Veszprém jegyzője az MTI-nek azt mondta: méltánytalan a várossal szemben az orvosok és más kórházi dolgozók lépése. "A parkoló az önkormányzat tulajdona, ám a kórház korábban önkényesen lezárta, sorompóval látta el, így biztosítva dolgozóinak az ingyenes parkolást. Oda például betegek sem mehettek be autóikkal" - jelentette ki.

A jegyző hangsúlyozta: "Tíz évig toleráltuk ezt a helyzetet. Csak a megyei önkormányzat által fenntartott kórháznak volt ilyen kiváltságos helyzete. Mi lenne, ha más intézmények is önkényesen lezárnának egy-egy parkolót a közelükben?" Büki Szilvia elmondta: 25 parkolójegyet ajánlott fel a város a kórháznak igen kedvezményes áron - összesen 250 ezer forintért -, noha a tényleges áruk a 25 millió forintot is eléri.