Ágnes
-1 °C
2 °C

'Budapest nem lehet a szexipar áldozata'

2003.01.22. 13:15
A fővárosi önkormányzat szerint jogilag nem aggályos a több éve érvényben lévő rendelete, mely szerint csak a főpolgármester engedélyével regisztrálható olyan internetcím, melyben a Budapest szó szerepel. Az internet-szabályozási kérdésekben is járatos ügyvéd úgy véli, ilyen rendelkezést nem hozhat önkormányzat. A főpolgármesteri hivatal szerint a rendelet megóvja Budapestet a szexipar internetes kísértéseitől.
Az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957-es törvényre, illetve a helyi önkormányzatokról szóló 1990-es törvény rendelkezéseire hivatkozva alkotta meg a vitatott tartalmú rendelkezést.

A rendelet egyik bekezdése szerint a "Budapest, Budapesti, Buda, Budai, Pest, Pesti, Pest-Buda, Pest-Budai, Budapest Főváros, Budapest Fővárosi, Főváros, Fővárosi" megjelölés, illetve e nevekhez kapcsolódó domain regisztrálása a Fővárosi Közgyűlés engedélyéhez kötött. További megkötés, hogy csak Budapesten lakó, illetve itt bejegyzett személy, vagy cég regisztrálhat ilyen címet.

A hajrabudapest.hu nem tetszett

A hivatal több éven keresztül nem tájékoztatta a domainnevek kiosztásával foglalkozó szervezetet. Ezt csak akkor tette meg, mikor egy cég a tavalyi önkormányzati választások előtt regisztrálta a hajrabudapest.hu címet. A hivatal aljegyzője egy levelet írt az Internet Szolgáltatók Tanácsának (ISZT), melyben arra kérte a szervezetet, hogy figyelmeztesse a rendelkezés hatálya alá tartozó igénylőket, és utasítsa el az engedély nélküli kérelmezőket.

Az ISZT a Magyar Hírlapban erre úgy reagált, hogy a főváros rendeletének betartatása nem az ő feladatuk. Az ISZT kitette ugyan honlapjára a hivatal levelét, de továbbra is kiadják az említett szavakat tartalmazó címeket, mondván: "Mi nem vagyunk bíróság, nem a mi felelősségünk figyelembe venni a jogszabályokat, hanem az igénylőé."

Jogvita

Az igénylő viszont a legritkább esetben tud erről a rendelkezésről. Ez a hivatal igazgatási és hatósági ügyosztályának alosztályvezetője szerint is probléma. Brutóczky László úgy véli, ezért is kérték korábban az ISZT közreműködését. "Nem értem a tanács hozzáállását, hiszen csak tájékoztatniuk kellene. Ennek elmulasztása viszont adott esetben jogi következményekkel járhat" - figyelmeztet az alosztályvezető.

Az ISZT jogi képviselője, dr. Mayer Erika az Indexnek azt mondta, a hivatal semmi esetben sem terhelheti rá a szervezetre a rendelet betartatásának felelősségét. Ugyanakkor az önkormányzat rendeletalkotási jogánál fogva hozhat helyi illetőségű jogszabályokat, és azokat kötelező betartani, még akkor is, ha alkotmányellenesek.

Alkotmányellenes?

Márpedig egy, a neve elhallgatását kérő, internet-szabályozási kérdésekben járatos ügyvéd szerint a rendelet több pontban is ellentétes az alkotmánnyal. Úgy véli, az önkormányzat csak helyi társadalmi illetőségű ügyekben alkothat jogszabályokat. A jelen rendelet szerinte túlmutat ezen, és nem tartalmaz mérlegelési szempontokat sem.

Az ügyvéd úgy véli, a rendelkezés azon pontja, mely szerint csak helyi személy, illetve cég igényelhet a főváros nevével kapcsolatos domaint, extraterritoriális jellege miatt nem fér a jogalkotási törvény keretei közé.

Nem kekeckedés

A hivatal egyébként eddig csak két esetben gátolta meg a regisztrációt. Egy kereskedelmi cégnek nem engedték regisztrálni a www.ebudapest.hu-t, mert az "könnyen összetéveszthető a budapest.hu-val". Az alosztályvezető az Indexnek azt mondta, a rendelet célja nem a kekeckedés, hanem az, hogy "Budapest az interneten se lehessen a szexipar és szerencsejátékok áldozata".

Arra a kérdésre senki nem tudott választ adni, hogy a hajrabudapest.hu cím vajon melyik kategóriát meríti ki.