Jusztina
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Bilincsbe verve vitték el a dömösi polgármestert

2005.04.12. 14:04
Vesztegetés gyanújával őrizetbe vették H. I.-t, a Komárom-Esztergom megyei Dömös polgármesterét. A polgármester a gyanú szerint kenőpénzt fogadott el azért, hogy egy, a jövőben létesülő dömösi beruházáshoz szükséges rendezési terv elkészüljön.

Szombat reggel Pilismaróton bilincsbe verve vitték el H. I.-t, a szomszédos Dömös polgármesterét, értesült az Index. "Komárom-Esztergom megye egyik polgármesterét hétfőn előzetes letartóztásba helyezték a Komárom-Esztergom-Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal indítványára" - mondta el az Index kérdésére Varga Erzsébet, a megyei főügyész-helyettes. H.-t "vezető beosztású hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés" gyanúja miatt vették őrizetbe a rendőrök, ellene a Komárom-Esztergom-Megyei Főügyészség jár el.

 

A polgármester a gyanú szerint kenőpénzt fogadott el azért, hogy olyan rendezési terv készüljön, amilyet egy jövőben létesülő dömösi beruházás megkíván. Korábban már átvett egymillió forintot, további egymillió forintot akkor markolt volna fel, miután az előkészített szerződéseket aláírta. A nyomozóhivatal a polgármestert az első millió átadásakor érte tetten, tájékoztatott a főügyész-helyettes.

Pletyka és találgatás

"A még folyamatban lévő ügyről nem kívánok nyilatkozni" - mondta az Indexnek a település vezetésével ideiglenesen megbízott Sinka Iván, alpolgármester, hozzátéve, hogy az eset hátterében olyan politikai, illetve gazdasági érdekellentétek állhatnak, amik miatt meglehetősen bonyolult lehet a még tisztázatlan ügy. A Budapesttől ötven kilométerre, a Dunakanyar "kis kanyarjában" fekvő, ezeregyszáz lakosú településen egyelőre nem sokan tudnak H. I. esetéről, az önkormányzati választásokon független jelöltként indult polgármester elfogásáról többnyire csak pletykák keringenek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen beruházás miatt keveredett korrupció gyanújába H. I. A község honlapján annyi olvasható, hogy a településfejlesztési koncepcióban szerepel többek között egy Dömös és Dobogókő közötti kabinos sífelvonó is, a beruházás komoly tőkebevonással járna mindkét községben. Az elképzeléseket "tőkeerős vállalkozásnak kellene megvalósítani", az önkormányzatoknak a feladata "a lehetőségek megteremtése, a szerkezeti fejlesztési tervek megrendelése", áll a weboldalon.

Folyamatban van egy másik beruházás is Dömösön. A 2005. február 22-i testületi ülésről készült jegyzőkönyv szerint "az önkormányzat tulajdonában álló, volt kultúrház telkének értékesítésére és beépítésére irányuló kísérletek mindeddig eredménytelek maradtak".

Kenőpénzek

Magyarországon nem ez az első eset, hogy vesztegetésen kapnak egy politikust. Székely Zoltánt, a kisgazda parlamenti képviselőt 2000. október 12-én érték tetten a fővárosi ügyészség és az ORFK nyomozói, amint épp húszmillió forintot vett volna át egy közbeszerzési pályázat nyertesétől annak fejében, hogy az a vállalkozását tovább folytathassa.

2004 szeptemberében Keller László, egykori közpénzügyi államtitkár egyik volt munkatársát is meggyanúsították. Az álbróker vallomására alapozott gyanú szerint Bálint Tamás, az államtitkárság volt főtanácsadója tízmillió forintot kért és kapott Kulcsár Attilától, egy a PSZÁF gazdálkodásáról szóló jelentés másolatának átadásáért.

Legutóbb a Fővárosi Bíróság ítélte első fokon két év tizenegy hónap letöltendő szabadságvesztésre - vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt - Boros Lászlót, az Országgyűlés hivatalának egykori tanácsosát. Boros többször is fellépett azért, hogy külföldiek - zömmel arab országok állampolgárai - magyar állampolgársághoz jussanak. Boros László eljárt a Belügyminisztériumnál, illetve az alkotmányos alapismeretekből magyar nyelven leteendő, úgynevezett állampolgársági vizsgák ügyében a közigazgatási hivataloknál, cserébe az állampolgárságért folyamodók 150-250 ezer forintot fizettek.