Valér
2 °C
8 °C

A rendőrség elnézést kért a zaklatásért

2006.03.24. 15:00
Felelősségre vonják azokat a rendőröket, akik Kiskundorozsmán megakadályozták Balogh László képviselőjelölt plakátjainak kiragasztását, majd az idős szimpatizánsokkal le is szedették a már kirakott hirdetéseket.

A belügyminiszterhez fordult Balogh László fideszes képviselőjelölt, mert a rendőrök leszedették a képviselő frissen kiragasztott plakátjait. Információink szerint csütörtökön éjjel Balogh idős aktivistái plakátokat ragasztottak a kiskundorozsmai Templom téren, amikor egy civil VW kisbusz állt meg mellettük, amelyből három egyenruhás rendőr szállt ki.

Leszedették velük a plakátokat

A rendőrök igazoltatták az aktivistákat, majd "különböző hatósági engedélyeket" követeltek. Ezután - mivel nem volt engedélyük, adataikat felírták, feljelentéssel fenyegetőztek, és arra kötelezték az aktivista csoportot, hogy a frissen kihelyezett politikai plakátokat szedjék le. A törvény szerint a választás előtt 30 nappal nincs szükség a plakátozáshoz engedélyre, mondta az Indexnek Balogh László.

Balogh szerint ilyen eset a rendszerváltás óta nem fordult elő, ezért nyílt levélben szólította fel a miniszterelnököt és a belügyminisztert, hogy "azonnali hatállyal vonja ki a független rendőrség állományát a választási kampányból és politikai ellenfeleinek és azok munkatársainak megfélemlítéséből".

Nem odavalósiak

Balogh az Indexnek azt mondta, hogy ismerik a környék rendőreit, de azok, akik a csoportot igazoltatták, nem odavalósiak. A képviselő pénteken telefonon beszélt Lukács János megyei rendőrfőkapitánnyal, aki szerinte elnézést kért az eset miatt.

Az Index levélben kért választ a megyei rendőrfőkapitányságtól, például, hogy milyen jogszabály alapján szedetnek le plakátokat, de csak annyit választ kaptunk, hogy soron kívül kivizsgálták a "rendőri intézkedés körülményeit", és megállapították, szakszerűtlen volt. A rendőrkapitány "ezért a felelősségre vonással kapcsolatban, és a hasonló esetek elkerülése érdekében az állomány eligazítására is intézkedett".