Valér
-2 °C
0 °C

Rákkeltő anyag a dorogi csatornában

2005.08.11. 15:45
Egy újabb vizsgálat kimutatta, hogy mégis mérgező anyagok kerülhettek ki a dorogi hulladékégetőből. A laboratórium szerint a szennyeződés a Dunába is eljuthatott volna, megfertőzve Esztergom ivóvizét.
PCB
Az illetékes hivatal szerint ha a PCB a környzetbe kerül, konzultálni kell szakértővel. A kiömlött folyadékot lezárható edényekbe kell összegyűjteni. A megmaradt folyadékot homokkal vagy inert adszorbenssel kell felitatni és biztonságos helyre vinni.

Ismétlődő vagy tartós érintkezés a bőrrel bőrgyulladást okozhat. Klórakne a legszembetűnőbb tünet. Az anyag hatással lehet a májra. Állatkisérletek arra utalnak, hogy ennek az anyagnak toxikus hatása lehet az emberi reprodukcióra.

Hangsúlyozottan ajánlott, hogy ne engedjük a vegyi anyagot a környezetbe jutni, mert a környezetben tartósan fennmarad (perzisztens).

Forrás: www.fjokk.hu

Rákkeltő vegyületeket mutattak ki a dorogi hulladékégető csapadékcsatornájában. A szennyeződés az üzemen belüli csapadékcsatornában és a tároló medencében is jelen volt, ezért valószínű, hogy a dorogi hulladékégetőt üzemeltető Onyx Magyarország Kft. felelős a múlt héten felfedezett környezetszennyezésért. (Pár nappal korábban még nem tudták, hogy a szennyeződés honnan került ki.)

Az iszapban rákkeltő dioxint és poliklórozott bifenil vegyületeket (PCB) találtak azon a csatornaszakaszon, melyet közösen használ a dorogi gyógyszergyár és az Onyx, mondta Bálint Mária, a vizsgálatokat végző laboratórium igazgatója. A Richter Gedeon Rt. műszaki igazgatója elmondta, hogy a gyár soha nem használt PCB-t és dioxint, ezért az nem is juthatott ki tőlük a környezetbe.

Nem voltak segítőkészek

Rendőri segítséggel vettek mintákat az Onyx csapadékvíz medencéjében lévő esővízből és a csatorna faláról, mivel a labor munkatársait nem engedték be a hulladékégető területére. A mintákban nagy mennyiségű, rákkeltő PCB-t mutattak ki. A mérgező anyag valószínűleg az égetőben megsemmisített transzformátorolajból kerülhetett a vízbe. A szennyezés a csatornából a Kenyérmezei patakon keresztül a Dunába is eljuthatott volna, megfertőzve ezzel Esztergom és térségének ivóvizét, mondta a labor vezetője.

Tavaly a cég nevéhez bizonyítottan kötődött egy szennyezés, akkor 200 köbméter hulladék került ki a telepről, és a hatóságok 150 millió forintos bírságot szabtak ki a Kft.-re.

Nem tőlük?

Az Onyx Magyarország Kft. szóvivője, Szántó Balázs elmondta, hogy a laboratóriumtól csak szóbeli tájékoztatást kaptak a csapadékvizében talált szennyezésről, a mérési adatokat nem ismerik. A szóvivő szerint a technológiából adódóan nem kerülhetett PCB a vízbe. A szennyezés ügyében a rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat vizsgálatot. Az ülepítő aknákban lévő szennyezett iszapot hétfőn és kedden eltávolították, mondta Szántó Balázs.

Valószínű, hogy a dorogi hulladékégetőből került ki a PCB-vel és dioxinnal szennyezett iszap a csapadékvíz elvezető csatornába, de ezt csak a rendőrségi nyomozás befejezésekor lehet megerősíteni, mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tárcánál csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Az ÁNTSZ és a helyi környezetvédelmi hivatalok szerint a szennyezés nem befolyásolja az esztergomi ivóvízbázis és ivóvíz tisztaságát.

A dorogi hulladékégető vezetőjét lemondásra szólította fel Illés Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője. A fideszes politikus bízik abban, hogy a felelőst letartóztatják. A büntető törvénykönyv szerint az ilyen szennyezésért akár 3-5 éves büntetés is kiszabható, tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!