16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Tiszta vagy mérgezett víz folyik Esztergom csatornáiban?

2005.08.10. 15:17
Ki szennyezte be az Esztergom környéki csatorna vizét? Történt egyáltalán mérgezés? Egy független ellenőrző cég vizsgálataira alapozva állítja azt az esztergomi önkormányzat, hogy súlyosan mérgező anyagok kerültek a város csatornahálózatába. A polgármester felelősségre vonást sürget az ügyben, és nem kímélné a környezetvédelmi felügyelőséget sem. Ők viszont nem tudnak mérgezésről.

Dioxin és poliklórozott bifenil vegyületek (PCB) kerültek Esztergom csatornarendszerébe az önkormányzat szerint. Ezek a mérgek rákkeltők, és súlyosan károsíthatják a környezetet, a dioxin ráadásul elcsúfíthatja még egy ukrán politikus ábrázatát is.

Mérgező vegyület

A legnagyobb probléma, hogy nem tudjuk milyen mennyiségben és mikor került a csatornába a mérgező anyag, mondta Takács István, az esztergomi önkormányzat sajtóreferense. A polgármesteri hivatal július 8-án végeztette el a vizsgálatot a Kenyérmezei patakba torkolló csatornában egy független laboratóriummal. A Bálint Analitika Kft. elvégezte a feladatot, és a csatorna falán található iszap mérgező vegyületeket tartalmazott.

Az önkormányzat szerint a nyomok az Onyx Kft.-hez vezettek. A cég a szomszédos Dorogon üzemeltet egy veszélyeshulladék-égető telepet. Tavaly a cég nevéhez bizonyítottan kötődött egy szennyezés, akkor 200 köbméter hulladék került ki a telepről, és a hatóságok 150 millió forintos bírságot szabtak ki a Kft.-re. Az önkormányzat attól tart, hogy most is bekövetkezhet egy ilyen katasztrófa, persze a mostani szennyezés meg sem közelíti a tavalyi mértékét.

Ha egyáltalán van szennyezés, mert ez sem egyértelmű. A város polgármestere szerint van. A Bálint Analitika Kft. mérései után Esztergom értesítette a környezetvédelmi szerveket, és megkezdte a szennyezés elhárítását. Azért az önkormányzat, mert az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség a vizsgálatok után elsősorban Esztergom városát, majd a szintén dorogi Richter Gedeon Rt.-t, és csak utolsó helyen az Onyx Kft.-t szólította fel a terület megtisztítására.

"A víz tiszta

A környezetvédelmi hivatal a bejelentésre ugyanis elrendelt egy vizsgálatot, amiben mintát vettek a csatornából, és a vízből is. "A víz tiszta" - mondta Gelencsér Tivadar, a felügyelőség igazgatója. Az ő vizsgálataik nem mutattak ki dioxint, és csak kis mennyiségben találtak tulort, ami egy oldószer, de abból is csak egy kevés volt az iszapban. Az sem bizonyítható, hogy a szennyezés az Onyx Kft. telephelyéről került ki, ugyanis a hulladékégető, és a közelben lévő első csatorna között nincs nyoma szennyeződésnek, csak utána. Ezért ismeretlen elkövető ellen nyomoz a rendőrség, mert szerintük akárki lerakhatta a szennyezett iszapot.

Az önkormányzat mégis egyértelmű helyzetről beszél. A hatóságok tehetetlenek, mondta Takács István. Az önkormányzatnak eddig több mint tízmillió forintba került a vizsgálat és a kármentesítés. Azt ők is elismerik, hogy a Richter Gedeon Rt.-nek nem lehet köze az ügyhöz, mert modern berendezésekkel rendelkeznek, és a vizsgálat náluk nem mutaott ki szennyeződésre utaló nyomokat.

Bezárást sürgetnek

Az Onyx kft.-nél viszont igen. Ezért a városháza egy közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy a környezetvédelmi hatóságok viselkedése cinikus, mert talán nem is akarják kivizsgálni az ügyet. Szeretnék elérni, hogy a dorogi hulladékégetőt zárják be, és a tétovázó hivatalokat is vonják felelősségre.

A hulladékégetőnél természetesen nem ismerik el a felelősséget. Az Onyx Kft.-nél nem történt környezetszennyezés, mondta szűkszavúan Szántó Balázs, a cég képviseletében. A szennyezett iszap nem a vállalattól került ki, a talált mérgezett földet pedig a hatóságokkal együttműködve az égetőbe szállítják, és megsemmisítik, tette hozzá.  • Hírek
  • Hírek