Valér
2 °C
8 °C

Doszpot idő előtt lemondott a képviselőségről

2006.05.11. 00:40
Mandátumának hivatalos lejárta előtt, a választások második fordulóját megelőzően, a nyilvánosságot mellőzve lemondott képviselői mandátumáról az MSZP-s Doszpot Péter. Az egykori életvédelmis főnyomozó a Kincstári Vagyoni Igazgatóság biztonsági igazgatói posztjáért vált meg néhány nappal korábban mandátumától. A kinevezés az új kormány megalakulása előtt történt, pedig a miniszterelnök korábban azt kérte, az új kabinet létrejöttéig ne vegyenek már fel új embereket.

Nem töltötte ki négyéves mandátumának egészét Doszpot Péter egykori életvédelmis főnyomozó, aki a szocialisták országos listájáról szerzett mandátumot 2002-ben.

Nem töltötte ki mandátumát

Bár mandátuma hivatalosan a parlament alakuló ülésének napján, vagyis május 16-án szűnt volna meg, az egykori sztárrendőr április 21-ei hatállyal visszaadta mandátumát. A lépés azzal függ össze, hogy három nappal később nevezték ki Doszpotot a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) biztonsági igazgatójának, ami középvezetői beosztásnak számít. A KVI Igazgatási osztálya az Indexet arról tájékoztatta, hogy Zelles Sándor vezérigazgató saját hatáskörben döntött Doszpot kinevezéséről.

A KVI sajtóügyeivel is foglalkozó főosztály a szervezet hatékonyságának növelésével indokolta a volt rendőr kinevezését. A tájékoztatás szerint az új tisztséget a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) módosításával hozták létre, az átalakítást lehetővé tevő módosításokat mint a KVI alapítójának képviselője, Veres János pénzügyminiszter hagyta jóvá. A KVI szerint a szervezet hatékonysága javult az átszervezések révén, ráadásul a vezetői létszámot is csökkenteni tudták.

Doszpotot méltatja a KVI

"Doszpot Péter úr életpályája, kiváló képességei és megkérdőjelezhetetlen szakmai teljesítménye garanciát jelent a KVI számára, hogy feladatait a Magyar Állam érdekeinek megfelelően, magas szakmai színvonalon fogja ellátni" - írta a KVI.

Doszpot az Indexnek azt nyilatkozta "kőkeményen szüksége volt a KVI-nek biztonsági igazgatóra". Mint mondta feladatköre a munkaköri leírás szerint a vagyonbiztonság, a vagyonvédelem, az adatvédelem tervezése, kidolgozása, működtetése.

Nem lehet meglepetés a lemondás

"Azt már korábban is jeleztem, hogy nem kívánok képviselőkét tovább dolgozni, ezért nem lehet különösebben meglepetés, hogy lemondtam" - tette hozzá az expolitikus, aki azzal is indokolta lemondásának dátimát, hogy már nem akarta nehezíteni az MSZP dolgát a listás utódlással. Közölte, azért nem akarta nagydobra verni az ügyet, mert már voltak korábbi esetek, amikor a róla szóló hírek problémát okoztak, "megnehezítették az életemet".

Majdnem vámos lett

A képviselősséggel elégedetlen egykori sztárrendőr egyszer már megpróbálkozott a váltással, akkor a Vám és Pénzügyőrségnél szemeltek ki számára egy állást, ám a kinevezés végül elmaradt, mert a poszt betöltéséhez nem volt megfelelő végzettsége. Pedig a kinevezését Mredgyessy Péter akkori kormányfő is jóváhagyta, László Csaba a pénzügyi tárca irányítója viszont nem volt hajlandó eltekinteni a kritériumoktól. Tavaly januárban szintén felmerült, hogy lemondhat mandátumáról a volt rendőr, akkor az MTV Kékfény című műsoráért hagyta volna ott a Kossuth teret. Doszpot elment egy válogatásra, de az MTV-nek sem kellett, a hivatalos indoklás szerint azért nem, mert nem volt televíziós gyakorlata. Legutóbb annak kapcsán írt róla a bulvársajtó, hogy az ő cége vette át a Moulin Rouge védelmét.

Gyurcsány nem akart kinevezést

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrég azt kérte a leköszönő kormány tagjaitól, hogy az új kabinet megalakulásáig ne nevezzenek már ki új embereket. A KVI felügyeletét ellátó PM viszont nem kívánta kommentálni azon felvetésünket, hogy Doszpot április 24-i kinevezése ellentétben áll e kormányfői kéréssel.